Зелени Србије: Када ће загађивање Бора престати!?

У протеклој „Недељи парламентаризма“ са ОЦД Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић је разговарао са грађанима Бора о свакодневном загађењу које их угрожава последњих пар година.

У делу седнице Народне скупштине Републике Србије Народни посланик Зелених Србије упутио је Премијеру Владе и надлежним министарствима неколико питања захтевајући одговор када ће загађивање животне средине, посебно ваздуха, као последица рада Топионице у Бору престати.

„Први новембар је за неколико дана, да ли ће бити испуњено обећање везано за побољшање рада Топионице? Ко ће сносити одговорност уколико се то обећање не оствари?

У свом експозеу, Премијер Србије је обећао и апострофирао менаџмент РТБ Бор као неспособан. Да ли ће у овој држави ико икада одговарати за нешто за шта је стварно крив? Да ли ће бити смењен директор са функције коју већ деценију и по катастрофално обавља, као послушник свих режима? Шта је са обећањима, уговорима, а шта са децом и грађанима Бора која немају другу и резервну животну средину, нити здравље?“

Према годишњем Извештају квалитета ваздуха (2014.) Агенције за заштиту животне средине, годишње вредности концентрација сумпор диоксида изнад граничне вредности, 50 μг/м3, била је у Бору на свим мерним местима. Максималне дневне концентрације сумпор диоксида су током 2014. у Бору су поражавајуће: Градски парк 3339 µг/м3, Технички факултет 2040 µг/м3, Југопетрол 1851 µг/м3, Институт 1217 µг/м3 и Слатина 977 µг/м3. Прекорачења дневних граничних вредности, од 125 μг/м3, најчешћа су, такође, у Бору, током 2014. године: Технички факултет 314 дана, Југопетрол 245 дана, Градски парк 245 дана, Институт 176 дана и Слатина 166 дана.

Утицај сумпор диоксида на стање квалитета ваздуха је карактеристика агломерације Бор, где условљава прекомерно загађен ваздух, односно ИИИ категорију. Учесталост „јако загађен“ ваздух у Бору због сумпор диоксида бележи тенденцију раста последњих година.

Еколошка катастрофа која погађа Бор и околину, се огледа кроз уништавање пољопривредних производа, енормно загађивање медијума животне средине, и најзначајније, опасно се нарушава здравље грађана који су свакодневно изложени облацима сумпор диоксида.

Стручњаци су упозорили да присуство сумпор диоксида у ваздуху, утиче на значајан пораст хроничних респираторних обољења, као и повећене инциденце карцинома плућа. Велика влажност ваздуха и магла повећавају опасност због настанка сумпорне киселине која, адсорбована на честицама аеросола, продире у плућа где оштећује мембране алвеолеола и тиме се смањује витални капацитет плућа. Забрињава, и пораст хроничних опструктивних обољења која доводе до одређеног степена инвалидитета.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)