Потпредседник Зелених Србије др Љубинко Ракоњац: Храст не треба сећи

ljuba

Коментар струке

Др Љубинко Ракоњац, научни саветник,
Директор Института за шумарство и потпредседник Зелених Србије, Београд.  

Као човек који је докторирао на тему шумске вегетације, осећам потребу да кажем своју реч, поводом одлуке надлежног министарства за саобраћај, да ће храст стар 600 година у селу Савинац бити посечен. Осећам се веома тужно, као и већина мојих колега које нико не пита шта треба радити.

Зато желим да истакнем: Храст не треба сећи, јер је биолошка и цивилизацијска вредност која је опстала 6 векова.

У штампи се појављују мишљења разних некомпетентних институција и појединаца. Завод за заштиту природе није стручно компетентан, да би давао препоруке ста треба радити. Нема референце из области здравственог стања и виталности храстова. Каже се у медијима да су се представници неких институција и Шумарског факултета сагласили да се храст посече. Ја лично не верујем да иза тога стоји факултет и жао ми је што се стручњаци не представљају својим именом и презименом.

Знам да је цела шумарска струка против сече старог храста у Савинцу. Сматрам да је за очување храста потребна само добра воља и врло мало улагања. Оно што ме брине као стручњака је то што је ова ситуација више ствар политичког ината него разума.

Кажу, патријарх дао благослов да се храст посече. А које је вере храст? Сигурно није само једне. Храст у Савинцу није само дрво, то је место вере и наде, помоћи свима који су застали испод његове богате крошње. И зато се он не може накалемити и пренети на друго место. У овом случају калемљење це бити неуспешно и ни једна спомен шума не може га заменити.

У другим земљама траса ауто пута се помера, ако се приликом израде наиђе на место где се птице гнезде. Зашто и ми не би тако поштовали и чували природу и биолошку разноврсност?
Жао ми је што више институција и стручњака не реагује јавно на најаву сече старог храста. И ни један чиновник министарства надлежног за животну средину, више неће смети да се побуни ако неко сутра посече шуму Копаоника, Голије, јер сада ћуте када се сече храст стар 6 векова.

Надам се да це ипак превладати разум и да це се наћи решење да сачувамо стари храст у Савинцу.Share
Коментари
 • Мара 12.07.2015 / 20:24

  Предлажем да се јавно са својим мишљењем представе стручњаци од којих потиче “одлука” .Поздрављам изнето мишљење Др Љубинка Ракоњац, научног саветника,
  Директора Института за шумарство и потпредседник Зелених Србије, Београд.

 • Jelena Djurisic Stojkovic 13.07.2015 / 17:48

  Moj mali doprinos pokusaju da se sacuva hrast. Peticija:

  http://www.thepetitionsite.com/871/333/700/save-an-800-years-old-tree/

  Ko zeli i moze, neka potpise.

 • V. 22.09.2015 / 18:30

  Jako lepo ..

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)