Грађани и стручњаци да одлуче о судбини храста

 

Поводом најава Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да је донета одлука да се храст у селу Савинац посече а да се сагради спомен – парк, Зелени Србије траже да се обезбеди начин на који ће грађани Савинца и стручњаци заједнички одлучити о томе на који начин ће се решити проблем. Све досадашње одлуке доношене су нетранспарентно, без учешћа јавности и стручњака који својим именом и презименом стоје иза одлуке о сечи храста. Убеђени смо да ће се грађани изјаснити за очување храста и померање аутопута, ако им се дозволи прилика да одлуче.

Ако се посече, храст ће у памћењу свих нас бити споменик и симбол за неодговорност. Примера је много – почели смо од тога да се посече 600 година стар споменик природе, до тога да се затрпа седамнаест векова стара хришћанска базилика, да грађани Ужица остану месецима без воде за пиће, а грађани Зрењанина више од деценију, да се грађани Панчева и Обреновца гуше загађеним ваздухом… Храст ће бити симбол свих грађана и грађанки Србије којима је ускраћено право на одлуку у каквој средини желе да живе, симбол еколошких, културних и социјалних права које се у држави у којој још увек није изграђена владавина права пречесто гурају у страну. Храст ће бити симбол свега лошег у Србији а сигурни смо да ће грађани то препознати и казнити на следећим изборима.

Зелени Србије то знају по томе што су у последње три године увећали чланство и грађани нам се све више обраћају за подршку у њиховим локалним еколошким и социјалним борбама.

Зелени Србије подсећају да је тадашњи министар грађевинарства и инфраструктуре, а данас министар задужен за ванредне ситуације Велимир Илић обећао да ће се наћи решење за храст, а то обећање је дао и тадашњи први потпредседник а данашњи председник владе РС Александар Вучић. Пошто је данас то суштински иста влада, није нам јасно зашто се не држе својих чврстих обећања датих грађанима већ ћуте и скривају се иза министарке Зоране Михајловић и православне цркве. Православна црква не може да одлучује о судбини храста, као што не може ни држава, већ треба да покаже више солидарности и толеранције према свим верама и веровањима, али и према вољи грађана.

Зелени Србије желе да истакну да је Министарка Михајловић особа која је прво срушила еколошку администрацију у Србији а сад је решила да уништи једино што је остало као симбол еколошке Србије. Још једном се показало да је политика бацила професију, науку и стручњаке на колена. Стручњаци у Србији су први морали да стану у одбрану симбола непрофесоналности, лошег пројектовања и управљања а не да бране ставове несавесних и неодговорних политичара.

HrastShare
Коментари
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)