Србија да се укључи у расправу о градњи нуклеарке у Мађарској

 

Мађарска влада објавила је међународно поглавље процене утицаја пројекта изградње два нова блока нуклеарне електране Пакс 2. У процесу ауторизације ове процене утицаја, Мађарска је позвала тридесет држава да се укључе у јавну расправу. Тим поводом је народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић данас упутио посланичка питања председнику Владе РС Александру Вучићу и министарски пољопривреде и заштите животне средине Снежани Богосављевић Бошковић. Питања су следећа:

- Да ли је Влада Републике Србије учествовала у изради „Студије утицаја на животну средину – Међународно поглавље“ за пројекат изградње нукеларне електране „Пакс 2“ у Мађарској?

- Какву позицију ће заузети Влада Србије у односу на намеру мађарске Владе да изгради нуклеарну електрану „Пакс 2“?

- Које еколошке последице и безбедносне ризике по становништво, животну средину државе Србије и екосистем Дунава ће изазвати изградња нуклеарне електране „Пакс 2“у Мађарској ?

- Да ли ће се, када и како нашој јавности представити Студија о процени прекограничног утицаја нукеларне електране „Пакс 2“ у Мађарској на здравље грађана и животну средину у Србији и на који начин ћемо се о њој изјашњавати?

- Ко ће покривати додатне ризике за последице евентуалних штета по здравље и животну средину које могу настати у случају акцидената?

Зелени Србије захтевају да се Србија активно укључи у ову расправу јер сматрају да је то од велике важности за безбедност грађана као и за заштиту животне средине. Пројектом ове величине угрожава се екосистем свих околних земаља. Нуклеарна електрана користи за хлађење воду из Дунава. Потребне су велике количине воде која се загрева и која тиме оставља велике последице по биљни и животињски свет Дунава.

Залажемо се за престанак ширења нуклеарних електрана и за затварање постојећих, а за ширење чистих, безбедних, обновљивих извора енергије. Нуклеарна енергија глобално већ има мањи удео него обновљиви извори енергије, а тај удео ц́е наставити да опада у наредним годинама. Након несреће у Фукушими уследио је нови талас гашења нуклеарних електрана. Зелени су се широм света увек борили – и наставиће да се боре – енергично против нуклеарне енергије, јер сматрамо да је она неприхватљив ризик по животну средину и човечанство, да је неисплатива и непотребна.

Према уговору који је Мађарска потписала са Русијом два реактора у новом погону ће бити у функцији до 2025. године , коштаће 12,5 милијарди евра (од чега је 10 милијарди кредит од Русије). Пројекат је жестоко оспораван од стране стручњака, политичких актера и јавности – и на мађарском и на европском нивоу. Неки од њих су забринути због недостатка јавне расправе и транспарентности, процене утицаја на животну средину, енергетику и економију, недостатка алтернативних сценарија и даље централизације енергетског система, онемогућавања развоја обновљивих извора енергије.

За то време држава Србија ћути. Зелени Србије се питају да ли то значи да се и ми спремамо за нуклеарну енергију?

francuska-bezbednost-nuklearkaОзнаке: , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)