Храст у Савинцу симбол неодговорности

Поводом најава да ће се храст стар око 600 година у у близини историјског комплекса Савинац код Горњег Милановца ипак посећи да би се завршио аутопут, Зелени Србије најављују да ће наставити да се залажу свим демократским средствима да се он сачува.

Грађани су недвосмислено показали да желе и храст и аутопут, што је видљиво из пажње коју је овај случај побудио у јавности када се сазнало за проблем. “Структурни развој никада не сме ићи на штету животне средине и културног наслеђа. То је кратковид став. Позивамо власти да поново процене њихов план и помере тај део аутопута, који оставља да ово лепо дрво стоји за генерације које долазе. Оно заслужује њихову заштиту.” изјавила је тада генерална секретарка Европске Зелене партије Жаклин Кремерс.

Тадашњи министри су дали обећање да ће се проблем решити тако да се храст сачува и да се пронађу одговорни за грешке. Прошло је две године, они су и даље на својим функцијама а ништа није урађено. Ако се носиоци најважнијих функција у држави не држе своје јавно изговорене речи, Зелени Србије упозоравају да ће храст постати симбол за неодговорност што ће грађани на следећим изборима сигурно казнити.

Зелени Србије истичу да је чак и председник Владе РС Александар Вучић у неколико наврата указао да је нам се храст десио због лошег планирања и неодговорности. Непрофесионалност и неодговорност пројектаната, урбаниста, локалних самоуправа, завода, института, извођача радова или јавних предузећа се не може прикрити сечом овог храста. Можемо само да претпоставимо колико је “храстова”, тј. природних, културних, историјских и религијских добара страдало или ће страдати беспотребно.

Зелени Србије су у одбрани храста били са грађанима, и на тај начин ће борбу и наставити. Сва наша досадашња залагања су у складу са стандардима одрживог развоја – градње аутопута и све неопходне инфраструктуре за нормалан живот наших грађана, али и очувања природних и културних добара Србије. Више од свега, залажемо се за уређену земљу у којој ће се поштовати закон и стандарди, природа и здравље људи.

 

Hrast ne sme pastiОзнаке:
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)