Зелени Србије: Продужити мораторијум на нуклеарну енергију у Србији

Данас се широм света обележава 29 година од катастрофалне нуклеарне несреће, која се догодила 26. априла 1986. године у Чернобиљу. Последице ове катастрофе осетиле су се широм Европе, а стручњаци истичу да је преко 600 милиона људи било изложено радијацији. И данас нуклеарна електрана у Чернобиљу представља опасност по здравље људи, како у непосредно радијацијом погођеном подручју Украјине, Белорусије, Русије, тако и широм северне хемисфере. Овај дан се обележава широм света као подсећање на трагедију у Чернобиљу али и као антинуклеарни, зелени протест којим се захтева затварање реактора и прелазак на зелене, обновљиве изворе.

Зелени Србије искористиће годишњицу да укажу на погубност коришћења нуклеарне енергије. Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић ће у понедељак упутити захтев за продужење двадесетпетогодишњег мораторијума, односно поднеће предлог за усвајање новог Закона о забрани изградње нуклеарних електрана у Републици Србији. Мораторијум је истекао крајем прошле године. Оваква забрана омогућила би одлучнији фокус доносиоца одлука на обновљиве изворе енергије.

Зелени Србије тврде да нам је потребан енергетски систем који може да се бори са климатским променама, заснован на обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности. У Србији не постоји научни ни стручни кадар за изградњу и рад оваквих постројења, а морали би и да увозимо гориво. Највећи проблем је утицај на животну средину и здравље, јер наука још увек није нашла начин за безбедно одлагање нуклеарног отпада. Од 50-их година XX века идентификовано је преко 30 инцидената у нуклеарним електранама што нам показује да је овакав начин добијања енергије врло небезбедан.

Залажемо се за престанак ширења нуклеарних електрана и за затварање постојећих, а за ширење чистих, безбедних, обновљивих извора енергије. Нуклеарна енергија глобално већ има мањи удео него обновљиви извори енергије, а тај удео ц́е наставити да опада у наредним годинама. Након несреће у Фукушими уследио је нови талас гашења нуклеарних електрана. Зелени су се широм света увек борили – и наставиће да се боре – енергично против нуклеарне енергије, јер сматрамо да је она неприхватљив ризик по животну средину и човечанство, да је неисплатива и непотребна.

francuska-bezbednost-nuklearkaОзнаке: , , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)