Зелени Богатића: Иницијатива за безбедно уклањање животињског отпада

 

Све смо чешће сведоци катастрофалног стања и неадекватног управљања у области животне средине. Одбори Зелених Србије широм земље указују на проблеме и нуде своја решења. Последњих месеци ургентан проблем јесте управљање животињским отпадом. Зелени Србије у Богатићу организовали су конференцију за штампу, у жељи да скрену пажњу на еколошку катастрофу која је у току на овој општини.

Наиме, у фебруару 2015. године измењен је правилник који је уређивао област управљања животињским отпадом. Директорка Зелених Жаклина Живковић тада је поручила да је неопходно да се одмах почне са развијањем одговорне и квалитетне индустрије прераде отпада. Она је у изјави за VOICE  напоменула да одсуство активног присуства државе у контроли и нелегално одлагање животињског отпада по свим критеријумима има обележја кривичног дела против загађења животне средине и здравља грађана.

Катастрофалне дивље депоније животињских лешева шире се Мачвом великом брзином. У општини Богатић се ништа није урадило како би се овај озбиљан проблем решио. Инфраструктура није развијена, надлежни и инспекцијске службе су заказале. Из тих разлога одбор Зелених Србије у Богатићу организовао је конференцију за штампу и упутио председнику општине и председнику скупштине општине Иницијативу за изградњу привременог сточног гробља у тој општини.

Зелени су такође тражили хитно сазивање форума заинтересованих страна, на коме треба да учествују представници локалне самоуправе, инспекцијске службе, представници пољопривредних газдинстава,  представници месних заједница, итд. Тај форум треба да прати развој ситуације све док се проблем не реши.

Пошто проблем захтева хитно решавање, ова мера треба да буде привременог карактера, док се не обезбеде услови за адекватно збрињавање животињског отпада.  Европска Унија иде ка забрани сточних гробља, и зато и ово решење мора бити привремено. Трајно решење по Зеленима подразумева да се овај отпад смањи и преради на месту настанка, упакује у одговарајућу опрему. Након тога требало би да се отпад адекватно привремено складишти на месту настанка или у трансфер станицама, где ће се разврстати и усмерити, односно транспортовати до места где ће се вршити његов третман. Комунална предузећа тренутно нису оспособљења ни технички, ни организационо, а ни стручно за ову логистику збрињавања отпада.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)