Одрживо системско решење проблема напуштених кућних љубимаца

Време: 08. април 2015.
Место: Народна скупштина Републике Србије

 

У Народној скупштини Републике Србије одржан је четврти по реду Зелени посланички форум у организацији народног посланика Ивана Карића. Предлоге за одрживо системско решење проблема напуштених кућних љубимаца представила су удружења Линк Плус, Феникс и Нада за животиње – Риска. У дискусију су се укључили представници Удружења ветеринара мале праксе Србије и Кинолошке академије.

Закључци Форума ће бити прослеђени свим посланичким групама, министарствима, локалним самоуправама, ветеринарским организацијама и осталим заинтересованим странама. Препорука Форума је и да се одржи широка јавна расправа о законодавству у овој области и његовој што ефикаснијој примени.

Народни посланик Иван Карић је рекао да однос према заштити животне средине, живих бића, не може да буде на репу решавања проблема, да ћемо морати много да радимо и учимо, мењамо навике, јер свет није антропоцентричан и не врти се све само око човека. Он је објаснио да је идеја посланичког форума да организације цивилног друштва изнесу проблеме и укажу на могућа решења и народним посланицима отворе могућност да боље и квалитетније дискутују у Парламенту.

Говорећи о законском оквиру за решење проблема напуштених кућних љубимаца, Наташа Вукмировић из удружења Линк плус рекла је да је највећи проблем неспровођење и грубо кршење прописа у области ветеринарства и добробити животиња, као и непостојање добре воље доносиоца одлука да се овај проблем реши.

Милица Ранковић из удружења Феникс говорила је о учешћу организација цивилног друштва у процесу усвајања подзаконских аката у овој области у Београду и навела да су организације дале предлоге чије су усвајање грађани позитивно оценили, јер омогућавају квалитетнији суживот људи и животиња у урбаној средини.

Предлоге за одрживо системско решење проблема напуштених кућних љубимаца образложила је Миља Кривокућа из удружења Нада за животиње – Риска, наглашавајући да су они у складу са препорукама Светске здравствене организације и Декларацијом Европског парламента о контроли бројности паса.

Сандра Дилкић и Саша Стокић из Удружења ветеринара мале праксе Србије најавили су протоколе тог удружења за докторе ветеринарске медицине који ће допринети ефикаснијем решавању проблема напуштених кућних љубимаца с којим се суочавају све локалне самоуправе у Србији.

Дарко Дробњак из удружења Кинолошка академија објаснио је на који начин права и обавезе одговорног власника и одговорног одгајивача могу да се преточе у законска акта.

Сви учесници четвртог Зеленог посланичког форума сложили су се да је у процес неопходно укључити све заинтересоване стране и организовати јавно слушање у Народној скупштини, али и указати на неопходност спровођења и унапређивања прописа, као и на потребу међусобног усклађивања прописа и смањивања разлика у праксама локалних самоуправа.

 

 Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)