Тражимо гаранције да Панчевци неће опет остати без воде за пиће

 

Градски одбор странке Зелени Србије у Панчеву захтева од градских власти да на ванредној тематској седници Скупштине грађанима да одговоре на питања зашто су више од месец дана били без правовремених информација о квалитету воде коју пију, шта се тачно налазило у води коју смо пили у ових седам дана када она није била саветована за пиће и ко ће нам гарантовати да се оваква ситуација са водом за пиће неће опет поновити. На који начин ће Водовод у наредном периоду штитити мрежу и фабрику за прераду воде од могућих нових загађења, посебно ако већ постоје сумње да је неко то намерно урадио, а није из тог предузећа? Градски одбор Зелених Србије тражи у име грађана да се одговорни хитно пронађу, њихова имена објаве и да се на адекватан начин казне, јер нико нема право да угрожава здравље грађана.

Фабрика за прераду воде није детаљно реконструисана годинама, а водоводна мрежа се брзо шири и прикључују нови корисници. Фабрика када је пре више деценија саграђена није била пројектована за оволики капацитет, тако да је важно утврдити колико је новца потребно да се она хитно реконструише и обезбеди сигурно снабдевање водом за пиће, поготово сада када смо на прагу лета и када традиционално расте потрошња воде. Град Панчево би требало ребалансом буџета да обезбеди недостајући новац за те хитне радове, а затим да приступи изградњи нове фабрике воде и да новац за то тражи од Европских фондова и других домаћих и страних извора финансирања, јер је вода основно људско право које нико не сме да нам ускрати.

Данас, на Дан планете земље, подсећамо да се некада сматрало да је вода због кружења у природи „обновљив“ ресурс, али кружењем, због дугорочног загађења животне средине, вода је данас оптерећена штетним материјама и загађивачима биолошког, хемијског или радиолошког порекла. Свакодневно број становника на Планети расте, развија се привреда и индустрија а постојећи водени ресурси се исцрпљују и загађују. То је и разлог више зашто је потребно водити рачуна о сваком сегменту очувања животне средине, јер здрава пијаћа вода није више свакоме доступна, што смо и ми Панчевци прошле недеље осетили на сопственом примеру.Ознаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)