Предаја потписа за Шабац без опасног отпада

Време: 16. 03. 2015.
Место: Народна скупштина Републике Србије

 

У понедељак, 16. марта у 11 часова у Холу Народне Скупштине Републике Србије народни посланик Иван Карић одржао је конференцију за штампу поводом предаје 11. 111 потписа грађана Шапца прикупљених у акцији За Шабац без опасног отпада. Том приликом изјаве су дали Народни посланик Иван Карић и председник Зелених Србије ГО Шабац др мед. Дејан Павловић.

Председник Зелених Србије ГО Шабац др мед. Дејан Павловић је истакао да су Зелени у Шапцу спровели акцију ЗА ШАБАЦ БЕЗ ОПАСНОГ ОТПАДА подстакнути прошлогодишњим поплавама и сазнањима да се у погонима Зорка Холдинга у реструктурирању налазе огромне количине ускладиштеног опасног отпада старог и више од две деценије. Током ове акције прикупили смо 11.111 потписа граданки и грађана што представља 20% градске популације Шапца. Грађани који су се потписали, али и они који су на друге начине дали подршку овој акцији, траже да се ова еколошка бомба измести из Шапца сто пре. Број потписа 11.111 се састоји од пет јединица. Ове јединице као најниже оцене, Зелени Србије су доделили:

1. акутелном Министарству пољопривреде и заштите животне средине које затвара очи пред овим проблемом.

2. надлежним инспекцијским органима који деценијама нису обављали свој посао па смо због непоштовања закона досли у ситуацију да су нагомилане хемикалије током прошлогодишњих поплава претиле да угрозе не саmо Шабац већ и шире подручје Балкана.

3. свима који су у претходним министарствима која су се бавила животном средином, кршећи закон и Устав Републике Србије, онемогућавали да грађанке и грађани буду информисани не само о врсти и количинама опасних хемикалија, него и о томе да те хемикалије уопште и постоје. Данас знамо да су те хемикалије ту где јесу, али и даље не знамо њихов тачан састав. Можемо само да нагађамо чиме ће све бити загађени земљиште, вода и ваздух у случају било каквог акцидента.

4. Вишедеценијски опасни отпад постоји широм Србије. Због тога, четврту јединицу дајемо комплетној Влади на челу са Александром Вучићем и тражимо од њих да питање опасног отпада на територији целе Србије уврсте на листу приоритетних циљева ове Владе.

5. Пету јединицу додељујемо свима нама – због наше ниске еколошке свести. Грађани Србије још увек не шватају да заштита животне средине мора бити приоритет јер загађење све више утиче на основне људске потребе: ваздух који удишемо, воду коју пијемо, земљиште на коме гајимо нашу храну. Зато у ретким приликама траже одговорност за еколошке катастрофе које су све чешће у Србији.

Зелени Србије ће предано радити не само на подизању еколошке свести, већ ће, у сарадњи са Зеленим партијама Балкана и својим европским партнерима, радити и на креирању и спроводењу зелених политика које ће нам омогућити да Србија и села наша Планета буду достојан дом и следећим генерацијама, као што су били и нама. Ми нудимо помоћ и када је у питању решавање проблема опасног отпада у Шапцу. Поседујемо знања, стручњаке, познајемо технологије, имамо контакте који су понуђени Министарству пољопривреде и заштите животне средине – иако смо опозициона партија. До сада на наше понуде није било одговора. Вероватно би смо и ту бројним појединцима поделили јединице за незаинтересованост за решавање овог проблема.

Председник странке Зелени Србије Иван Карић казао је да ће потписи бити предати парламентарном Одбору за заштиту животне средине, као и ресорном минисатарству.

“Систем управљања животном средином у Србији практично не постоји. Сваким даном животна средина у Србији је све угроженија и ми долазимо у неверовану ситуација да се економски и политички приближавамо ЕУ, док се истовремено у области екологије светлосним годинама удаљавамо од ЕУ”, казао је он.

Карић је поновио да брига за животну средину мора да буде под окриљем посебног министарства, наглашавајући и да екологија није трошак, а улагање у заштитиу животне средине није бацање новца већ заштита здравља и нова могућност за привреду земље.

 

 Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)