За крај ере фосилних горива

Време: 13. фебруар 2015.
Место: Трг Републике, Београд

Зелени Србије и НВО Шта хоћеш? придружили су се највећој овогодишњој еколошкој акцији на Земљи – Глобалном дану дезинвестиција у фосилна горива организујући перформанс на београдском Тргу републике 13. фебруара 2015 године.

Широка коалиција свих еколошких организација, зелених партија и појединаца широм света које брину о будућности наше планете угрожене климатским променама окупљена око кампање Fossil Free (Слободни од фосилних горива) je 13. и 14. фебруара на свим континентима обележила Глобални дан дезинвестиција у фосилна горива. Стотине хиљада становника планете отворено je на улицама позвало на престанак јавног и приватног финансирања фосилних горива. На исти начин је свет победио апартхејд у Јужној Африци. 1% власника већине светског богатства нема жељу да заустави глобално загревање, које директно угрожавају постојање људске врсте. Да ли ћемо, нас 99%, дозволити да похлепа победи нашу дугорочну жељу за опстанком?

У Србији озбиљност климатских промена нема потребе доказивати након прошлогодишњих катастрофалних поплава, које и данас поново прете. Потпуна зависност наше земље од фосилних горива је дугорочан проблем чије решавање мора започети, а који доноси трајно загађење животне средине, прекомерне емисије штетних гасова у атмосферу, губитке у пољопривреди, све веће здравствене трошкове и епидемије тешких обољења. Иако живимо у сиромаштву, у којој овакве глобалне опасности, па и наше астме, бронхитиси и животи које је однела поплава, звуче апстрактно, важно је да разумемо и дигнемо глас.

У петак, 13. фебруара 2015. окупили смо се да гласно кажемо шта мислимо о климатским променама. Заједно смо направили велику наранџасту ознаку „X“ на Тргу републике у Београду од кори наранџи. „X“ као ознака где место бушења за фосилна горива не може да буде, „X“ као интернационални симбол борбе против климатских промена. Наранџа као симбол здравља зими, као метафора планете, са бојом паничног упозорења.

За крај ере фосилних горива!

 Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)