100 минута за 100.000 потписа за Шабац без опасног отпада

Одбор политичке странке Зелени Србије у Шапцу покренуо је јединствну политичку акцију која се првенствено одвија путем друштвених мрежа. Акција под називом „100 минута за 100.000 потписа“ покренута је ради прикупљања потписа за уклањање вишедеценијског опасног отпада који је ускладиштен у погонима некадашњег индустријског гиганта Зорка Шабац. Зелени Србије су у уличним акцијама „За Шабац без опасног отпада“ у претходих месец дана прикупили преко 10.000 потписа а овим путем желе да укључе све грађане Србије.

Током катастрофалних поплава у пролеће 2014. године и Шабац је био у великој опасности да Сава напусти своје корито и поплави производне погоне Зорке Шабац. У тим погонима, према званичном одговору Министарства пољопривреде и заштите животне средине на посланичко питање председника Зелених Србије и народног посланика Ивана Карића од 12.09.2014. године, и даље се налази неколико стотина тона веома опасног отпада. Загађење не познаје границе и у случају било какве несреће широко подручје Србије било би претворено у простор непожељан за живот на дужи период. Степен загађења воде, ваздуха и земљишта би достигао катастрофалан ниво и последице негативног утицаја на природну средину и здравље и животе људи би прешле и границе наше државе.

Сматрамо да су климатске промене достигле такав степен да нико не може тврдити да се сличне или још теже поплаве не могу догодити и следеће године. Зато смо у Шапцу покренули потписивање петиције ЗА ШАБАЦ БЕЗ ОПАСНОГ ОТПАДА коју ћемо упутити Министарству пољопривреде и заштите животне средине са захтевом да се у складу са законом тај опасан отпад измести у специјализоване спалионице у иностранству пре пролећа 2015. године.

Зелени Србије су на друштвене мреже поставили образац петиције ЗА ШАБАЦ БЕЗ ОПАСНОГ ОТПАДА и позвали грађане да га одштампају, попуне и пошаљу поштом. На једном листу има места за 20 потписа и потребно је око 60 минута да се они прикупе у најближем окружењу (породица, комшилук, родбина, пријатељи, трговински и услужни објекти које посећујете, посао). Биће потребно још око 40 минута до најближе поште, где убаците попуњен лист у коверту и пошаљете на следећу адресу: Покрет за Шабац Зелених Србије, Поп Лукина 9/12, 15000 Шабац. Можете и скенирати лист са потписима и послати га на е-маил: sabac@zelenisrbije.org

Зелени Србије планирају да ову акцију прошире на целу Србију. Према званичним подацима надлежних државних органа опасан отпад се налази на бројним локацијама широм Србије: Београд, Шабац, Лозница, Крагујевац, Чачак, Горњи Милановац, Краљево, Трстеник, Крушевац, Смедерево, Смедеревска Паланка, Александровац, Јагодина, Пожаревац, Бор, Мајданпек, Прахово, Пирот, Прибој, Пријепоље, Лучани, Топола, Врање, Лесковац, Ниш, Књажевац, Нови Сад, Панчево, Оџаци, Сомбор, Бачка Паланка. Угрожена је цела Србија.

Довољно је да само 5.000 корисника друштвених мрежа попуни по један лист и за 100 минута ћемо имати 100.000 поптиса подршке акцији ЗА ШАБАЦ И СРБИЈУ БЕЗ ОПАСНОГ ОТПАДА.Share
Коментари
  • Marvin 29.02.2016 / 19:08

    A simple and ingenlitelt point, well made. Thanks!

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)