Грађани у Панчеву уплашени због недостатка информација

Одбор Политичке партије Зелени Србије у Панчеву осуђује неодговорност ХИП Петрохемије приликом покретања производње након ремонта, јер грађанке и грађани Панчева нису били на време обавештени о поновном старту фабрике и последицама које тај чин може да изазове.

Панчевци су неоправдано три дана и ноћи били изложени паници и страху због буке и великог пламена из фабричке бакље, јер надлежни нису објаснили шта покретање производње може да изазове, поготово у тако старој индустрији.

Србија је 2009. године ратификовала Архуску конвенцију, међународни инструмент заштите животне средине, којим се грађанима гарантује доступност информација када је у питању животна средина, а и Устав државе Србије у члану 74. гарантује “право здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању, да је свако, а посебно Република Србија и аутономна покрајина, одговоран за заштиту животне средине, као и то да је свако дужан да чува и побољшава животну средину”. Какву поруку држава шаље грађанима ако не поштује и не примењује сопствени Устав и међународне споразуме на чије одредбе се обавезала?

Недопустиво је што су завршетак ремонта и покретање производње планирани за почетак новембра, у време када се деценијама уназад зна да је панчевачки ваздух најоптерећенији загађујућим материјама и када су неповољни метеоролошки услови, због чега се сво загађење из саобраћаја, ложишта и индустрије спушта на град.

Тврдње да и поред буке и високог пламена у граду није било повећане концентрације загађења у ваздуху нису уверљиве, јер градски мониторинг поједине параметре није ни могао да измери због анализатора који су месецима у квару.

ХИП Петрохемија је још увек фабрика у реструктурирању и самим тим још увек у директној надлежности државе. У складу са Уставом Србије Панчевке и Панчевци траже да држава предузме све што је неопходно да ХИП Петрохемија и остале фабрике послују у складу са прописаним стандардима и да својим радом не угрожавају безбедност људи и животну средину.

 Ознаке:
Share
Коментари
  • bojan 26.11.2014 / 16:59

    A kako će tek biti ako Azotara krene sa pogonima?!
    Azotara je mnogo starija fabrika od Petrohemije, niko nas ne obaveštava šta se desilo sa remontom ove fabrike. Onaj žuti dim je katastrofa, pogušićemo se jdnom u snu a nećemo ni znati.
    Strašno koliko je država neodgovrona prema građanima kad je ekologija u pitanju.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)