Борићемо се да Србија остане држава без ГМО

 

Комитет за заштиту околине Европског парламента изгласао је током прошле недеље предлог закона којим се дозвољава државама чланицама да забране гајење генетички модификованих организама на својој територији. Комитет је прихватио низ измена у односу на првобитни нацрт Европског савета, који је, према мишљењу европских посланика, давао превише слободе мултинационалним компанијама које производе генетички модификовану храну.

 
Предлог закона одобрава право државе чланице да донесе правно обавезујуће акте којима ограничава или забрањује гајење ГМО усева, иако су одобрени на нивоу ЕУ.

 
Зелени Србије су током прошле недеље у Истанбулу учествовали на самиту Зелених странака Европе, на којем су заједно са Зеленим Европским парламентарцима разговарали управо о овим темама и добили подршку у борби за Србију без ГМО. Следећи самит Зелених Балкана и Европе ће почетком следеће године бити организован у Београду, где ће се разговарати о зеленој економији и радим местима, пољопривреди и алтернативама које Зелене странке нуде као решење. Процес придруживања ЕУ је кооперативан процес који захтева преговарање и Србија у том процесу има савезнике широм Европе.

 
Зелени Србије позивају Народне посланике Републике Србије да се угледају на своје колеге и колегинице из Европског парламента, као и на преко сто градова и општина у Србији који су своје територије прогласиле за територије без ГМО. Наши парламентарци се морају изборити за забрану гајења и промета генетички модификованих организама у Србији. За то постоје економски, привредни и здравствени аргументи. Треба узети у обзир директне, индиректне, непосредне, одложене и кумулативне ефекте ГМО на људско здравље и животну средину, и увек узети у обзир принцип предострожности.

 Ознаке: , , , ,
Share
Коментари
  • Jelena 21.01.2016 / 02:27

    Amerika uvozi iz drugih zemalja organske proizvode, mi bismo mogli citavu privredu da zasnujemo na nasim tradicionalnim vrednostima i izvozu istih. Dzemovi nasih baka, rakija naseg dede, sir srpske krave.. Mogli bismo da brendiramo citavu Srbiju kao NoGmo teritoriju i da zasnivamo nas turizam kao #NoGmo podrucje.. Izrecitujte i vi pricu

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)