21. савет Европске зелене партије у Истанбулу

Време: 09. новембар 2014. године
Место: Истанбул

Делегација Зелених Србије на челу са народним послаником и предеседником Зелених Иваном Карићем учествовала је на 21. савету Европске зелене партије, који од 7. до 9. новембра 2014. одржао у Истанбулу. Преко 250 делегата из целе Европе је током три дана планирало заједничке кампање и разменило искуства о заштити животне средине, зеленој економији, обновљивим изворима енергије, људским правима и слободама.

Најважније теме самита су биле климатске промене и енергетска политика у контексту усложњавања међународних односа Европске Уније и Русије, али и све чешћих природних катастрофа изазваних променама климе. Зелени Европе се спремају за климатски самит Уједињених Нација који ће се одржати следеће године у Паризу, а који многи стручњаци називају кључним за промену политике држава и ублажавање последица климатских промена.

Посебна пажња дата је локалним политикама. Балканска мрежа Зелених партија са 9 чланица (Грчка, Турска, Албанија, Македонија, Хрватска, Бугарска, Босна и Херцеговина, Словенија, Србија) наставиће своје активности на теми еколошке безбедности, а следећи састанак на тему зелене економије и зелених радних места ће се одржати почетком следеће године у Београду. Европска Зелена партија такође припрема велику кампању за „озелењавање“ градова, чији ће и Србија бити део.

Прошле године смо били сведоци масовних протеста грађана у Истанбулу који позивају на заштиту једног од ретких зелених простора у Истанбулу – протеста за Гези Парк. Ови протести су носили много дубљу поруку од пуке заштите стабала. Она је одражавала жељу за више демократије у Турској, право грађана да дефинишу свој животни простор, право да протестују . То је био позив за заштиту грађанских права. Зелени Европе су зато изабрали управо овај град за свој годишњи састанак. Из Истанбула су заједнички послали поруку да ће наставити своје залагање за ове вредности.

Више информација о овом догађају можете пронаћи на страници Европске зелене партије: European Greens Istanbul

 Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)