Зелени Србије Шабац: Надлежни да поштују Закон о управљању отпадом

 

Покрет за Шабац Зелених Србије одржао је 1. августа 2014. године конференцију за медије на којој се говорило о управљању опасним отпадом на територији града Шапца и суседних општина Лозница и Богатић. Новинарима су се обратили др Дејан Павловић председник Покрета за Шабац, дипл. инг. заштите животне средине Александар Фирауновић председник Покрета за Богатић, дипл. инг. шумарства за водопривреду Драган Милошевић председник Покрета за Лозницу и дипл. правник и дипл. политиколог Трифун Дробњак из Шабачког еколошког покрета.

Поплаве коју су недавно погодиле нашу земљу разоткриле су опасност од присуства опасног отпада ускладиштеног у погонима некадашње Хемијске индустрије Зорка Шабац. Такође, дошло је до изливања опасног отпада у складишту које користи Езо група у Слободној зони у Шапцу (Робно-транспортни центар Шабац). У оба случаја јавности је остало непознато које опасне материје су ускладиштене на поменутим локацијама.

Покрет за Шабац је покренуо иницијативу да се поставе посланичка питања у вези са овим проблемима. Иван Карић, народни посланик и председник Зелених Србије, упутио је министарки пољопривреде и заштите животне средине Снежани Богосављевић-Бошковић следећа посланичка питања:
1. Којој врсти и класификацији припада отпад који се складишти у погонима некадашњег хемијског индустријског постројења Зорка Шабац? Како се врши третман отпада у наведеном постројењу? Да ли тај отпад садржи опасне компоненте? Уколико да, које су то компоненте које га чине опасним?
2. Које опасне хемикалије се одлажу у оквиру складишта за опасан отпад Езо групе у Шапцу?

Технологије које се користе у савременим индустријским процесима производње и поступцима експлоатације појединих природних ресурса неминовно доводе до настанка значајних количина опасног отпада. Неадекватно управљање опасним отпадом представља један од највећих проблема са аспекта заштите животне средине не само у Републици Србији већ и у читавом свету. Ако имамо у виду да тај отпад може у контакту са водом и ваздухом ослобађати отровне супстанце и изазивати акутна тровања или садржати супстанце са одложеним хроничним деловањем или имати и екотоксичне карактеристике, потребно је да знамо шта се све налази ускладиштено у нашем окружењу и да ли је то урађено на законом прописан безбедан начин. Сматрамо да је немар у овој области последица неинформисаности и неадекватног става друштва према овом проблему. Стога позивамо да се у његово решавање поред одговарајућег министарства, Одбора за заштиту животне средине, осталих органа републичке управе и локалне самоуправе, укључе и све политичке партије као и невладине организације и медији. Само сви заједно можемо поправити стање у животној средини.

 Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)