“Грађани морају да знају шта удишу”

Два димњака у ХИП „Азотари” данима испуштају жути и наранџасти дим, а градски мониторинг је претходних дана измерио значајно повећање азотних оксида у Старчеву. Инспекција је обавила ванредни инспекцијски преглед у тој фабрици, али је опет утврдила да није било неправилности у раду Азотаре, да су емисије азотних оксида биле у оквиру пројектованих вредности и да су опет криви метеоролошки услови! Да ли је у ваздуху било и амонијака Панчевци не могу знати, јер анализатори месецима не раде и тај податак је немогуће проверити?!

Иако се упорно указује од стране надлежних да азотни оксиди нису проузроковали повећано загађење у Панчеву, Зелени Србије истичу да дугорочно присутни у атмосфери азотни оксиди изазивају киселе кише, успоравају развој биљака и имају штетне ефекте по респираторни систем. Становништво у близини извора загађења је у опасности због излагања штетним материјама, а Панчевци су азотним оксидима изложени деценијама!

Емитовани сумпор диоксид (СО) и азотни оксиди (НО) у атмосфери, доласком у додир са амонијаком (НХ) могу да оксидирају и да се претворе у киселине. А киселине, након таложења, мењају хемијски састав земљишта и површинских вода и тиме оштећују екосистеме. И таква “кисела киша” на земљиште, фауну, флору и водене површине доноси разблажену сумпорну, сумпорасту и азотну киселину. Најштетнија последице тога су, између осталог, смањење виталности дрвећа, уништавање и оштећења шума, пропадање рибљег фонда, смањен диверзитет других животињских врста у водотоцима, оштећења и деградација плодног земљишта…

Нажалост, без чистог ваздуха, воде и земљишта нема ни јаке економије, јер загађење кошта, а плаћа се новцем и оним што нам је најдрагоценије – здрављем. Загађење највише кошта здравља грађане и грађанке Панчева.

 Share
Коментари
 • dijana 03.07.2014 / 14:29

  Bravo za akcije koje preduzimate ovih dana! Prijatno sam se iznenadila kada sam videla da Zeleni u našem gradu postoje! Nova lica su dobro došla na ovoj političkoj sceni i želim vam puno uspeha u radu.
  Imate podršku građana Pančeva, sigurna sam, jer ste jedini koji već danima ukazujete na zagađenje vazduha u našem gradu i na tome vam hvala.
  To što radite svakako je u interesu građana.

 • Ljiljana Despotović 17.07.2014 / 09:06

  Raduje me što vidim da su Zeleni istrajni u svojoj politici.
  Pančevci su veoma aktivni poslednjih meseci, ne znam da li ste ranije imali strankuu u našem gradu, ali sam pre oko pola godine zapazila da i mi imamo Zelene i jako sam ponosna.
  Vidim da je to jedna obrazovana i lepo vaspitana grupa ljudi, nisam ih do sada viđala u politici i kao ženi od 50 godina veoma imponuje činjenica da ste i vođenje prepustili ženi, što je danas velika retkost.
  Podržavaću sve što buduete i na dalje organizovali, jer koliko vidim tražite smao ono što ima veze sa nama građanima.
  Samo nastavite tako. Želim vam puno uspeha u radu, zaslužili ste, jer ste drugačiji od drugih.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)