Акција “Бициклом кроз Мачву”

Време: 07. јул 2014.
Место: Богатић

 

Одбор Зелених Србије у Богатићу и еколошки покрет Еко Дрина из Бадоноваца 7. јуна 2014. године организују прву бициклијаду у овом делу Србије. Путања бициклијаде почиње у Бадиновцима до манастира Илиње у Очагама, да би се насипом реке Дрине вратили до моста Павловића у Бадиновцима.

Развој бициклистичког саобраћаја је од велике важности за Србију, не само као начин рекреације. Моторни саобраћај ствара буку, аерозагађење, изазива колапс у саобраћају, конзумира велике површине за паркирање, чини здравствену слику становништва лошим и живот у граду неквалитетнијим. Шире коришћење бицикла као превозног средства смањиће штетне емисије и повећати квалитет живота, финансијски је исплативије а имаћемо и здравије грађане. Али проблеми су велики и спречавају овај вид саобраћаја да се развије. Мало који град има уређене стазе за бициклисте, а и нови пројекти их ретко предвиђају. Законска регулатива је нејасна, бициклисти су, као и пешаци, угрожена категорија на улицама и путевима Србије, а прописи фаворизују аутомобиле. Осим тога, потребан је велики рад и са возачима који нису довољно образовани о безбедном бициклистичком саобраћају.

Постоје одлични примери градова и држава који граде и ауто – путеве који су прилагођени за бициклисте. Неке државе дају пореске олакшице грађанима који користе бицикл као превозно средство.

Бициклијада “Бициклом кроз Мачву” ће бити део Ивањанских дана које се сваке године традиционално одржавају у Бадиновцима. Придружите нам се!

biciklijadaОзнаке: , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)