Зелени траже финансијску помоћ за поплављена подручја

 

“Ситуација у полављеним подручјима је далеко од нормализоване и грађани, али и пољопривредници и мала привреда очекују помоћ.” Овим речима је данас народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић започео своје излагање у Народној скупштини. Поставио је посланичко питање и предложио иницијативу и захтев Министарствима привреде и финансија за “нову шансу за привреднике и пољопривредне произвођаче, мала и средња предузећа који су сав свој капитал изгубили у поплавама”.

Иницијатива и захтев Зелених Србије се састоји из два предлога. Први је да се оснује Козорцијум банака који би преузео кредитирање оштећених у поплавама бескаматним кредитима на 7 година са 2 године грејс периодом.

Иван Карић је такође затражио формирање Фонда „Солидарност за развој“ који би подстакао привредну активност на поплављеним подручјима бесповратним средствима. Приход државног фонда треба да буде порез на трансакције на промет у Београду у износу до 0.5% у наредне три године.

Ова финансијска подршка би обухватала пољопривреднике, задруге и пољопривредна предузећа чија су газдинства попљављена и имали штету на опреми; власнике станова и кућа које су оштећене или уништене; помоћ за предузетнике и предузећа за оштећену опрему и обртна средства, и превознике и власнике аутомобила, камиона и моторних возила.Ознаке: , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)