Потребна је већа транспарентност у области заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине. Зелени Србије желе да искористе овогодишњи 5. јун да скрену пажњу на важност укључивања грађана у одлучивање, као и важност транспарентности и доступности еколошких података у заштити животне средине.

 Право на адекватну еколошку заштиту је људско право гарантовано и Уставом РС, а велики део еколошких проблема произилази управо из чињенице да грађани немају правовремене и тачне информације о ваздуху, води, земљишту, природним комплексима и биолошком диверзитету, укључујући генетички модификоване организме. Такође, институције, било на локалном или републичком нивоу још увек нису довољно схватиле значај укључивања грађана у одлучивање о њиховој животној средини па све чешће имамо протесте људи који не желе неко постројење или фабрику у својој околини.

Зелени Србије желе да посебно истакну као добар пример рад Канцеларије Повереника за информације од јавног значаја и заштиту приватности која већ годинама ради на повећању транспарентности еколошких података. Србија је једна од ретких земаља чак и у Европи где Канцеларија Повереника на захтев грађана тражи све еколошке информације без изузетка. Такве институције су за Србију од највећег значаја, имајући у виду колико је времена и рада да потребно да се промене навике  администрације, локалних власти и организација које се баве заштитом животне средине.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)