Иван Карић: Ко није реаговао на време на поплаве?

 

У делу седнице Скупштине Србије за постављање посланичких питања, народни посланик и председник Зелених Србије поставио је низ питања члановима Владе Републике Србије у вези са катастрофалним поплавама које су погодиле нашу земљу. Његов говор у целини прочитајте овде.

Уважена председнице, поштоване колегинице и колеге, данас, као и протекле седмице сматрам да је актуелно питање поплава у Србији и да с обзиром да долазим из Обреновца, можда је за мене најинтересантније питање које мучи грађане Обреновца и све у региону града Обреновца.

Могу само да кажем да делим тугу са грађанима Обреновца, због изгубљених живота и надам се да се то више неће понављати. И један изгубљени живот је бесконачно вредан и није требало до тога да дође у Обреновцу.

Ако бих рекао оно што данас мисле грађани Обреновца и оно што су ми рекли јуче када сам био у Обреновцу, вероватно бисте ми одузели реч у првој минути, али ћу покушати да препричам оно што се дешава у Обреновцу, што се дешавало у Обреновцу и оно што Обреновчани очекују од Народне скупштине, од Владе Републике Србије.

Пре свега, дугујем личну захвалност председници парламента, која ме је позвала у суботу да пита како је моја породица и како је моје здравље. Ми смо захваљујући том позиву спасили преко двадесеторо деце из моје зграде и на томе вам дугујем неизмерну захвалност. Остао сам до уторка у ноћ у Обреновцу, док није почела да не кажем принудна евакуација, али евакуација која је била препоручена. Практично сам провео све ове дане у Обреновцу.

Поред тога, захвалност заслужују многи знани и незнани Обреновчани који су се снашли у петак ујутру рано између два, три, четири, пет сати ујутру, који су се сами организовали и спасили велики број људи. Тек у раним преподневним сатима су се појавили спасиоци и чини ми се да је ту посебна захвалност министру полиције који се на најбољи начин снашао у тим ванредним околностима и подигао све јединице.

Оно што буни грађане Обреновца је ситуација од уторка, среде, четвртка. Многи су се појављивали у Обреновцу, многи су се сликали, многи су причали да ће Обреновац бранити рукама, ногама, телима, неким другим деловима тела. Нажалост, у петак ујутру и у суботу се више ниједан од њих није појавио. Сви су били расположени у уторак, среду и четвртак да буду питани и да буду битни, али оног тренутка када је требало да се преузме одговорност, оног тренутка када је требало неко да донесе одлуку како да се одбрани Обреновац, није било тог храброг човека да то уради.

Требало је тек да онда сву одговорност на себе преузме премијер и на тај начин да нам буде показано да су сви остали кривци јер нису добро радили свој посао, од обреновачког штаба, преко надлежних организација, преко ванредних ситуација. Да су сви радили свој посао, да су сви преузимали део одговорности у домену који је био њихов посао, вероватно бисмо избегли катастрофу у Обреновцу.

Зашто није нико реаговао када имамо извештај Републичког хидрометеоролошког завода од 12. маја у 12,00 часова који за 14. и 15. говори о томе да је веома опасна појава и предвиђа за 14. и 15. веома опасне појаве? Тринаестог за 15, 16. и 17. веома опасне појаве предвиђа, а то значи нарочито опасне временске појаве које могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Грађани Обреновца очекују одговор, који су пропусти и које одговоран у ланцу одбране Обреновца од поплава. Још једном у име грађана Обреновца дугујемо велику захвалност због тога што су избегнуте значајне жртве. Материјална штета је огромна. Обреновац изгледа као аветињски град. Добар део града је још увек у мраку и надам се да ће ово бити тема о којој ћемо причати и добити одговоре.

Захваљујем.

 

obrenovac-poplave-jpg_660x330Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)