Зелени Србије за одговорно и ефикасно управљање заштитом животне средине

 

Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић упутио је јуче амандмане на Предлог закона о министарствима и јавно затражио формирање посебног Министарства за заштиту животне средине, природних ресурса и просторног планирања. Предложеним законом о министарству предвиђено је да се ова област највећим делом нађе у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, са чиме се Зелени не слажу.

 
Спојити заштиту животне средине и пољопривреду је боље решење од претходног, али смо уверени да није довољно добро. Систем еколошке заштите и одрживог управљања природним ресурсима је тек у зачетку, а последице лошег стања су мало кога у Србији заобишле – било да је то загађење воде, ваздуха и тла, управљање отпадом и рециклажна индустрија која је на коленима, енергетска неефикасност или нетранспарентно просторно планирање. Ако је животна средина угрожена, исто тако је уништена и основа наше привреде. Јединствено “еколошко” Министарство које Зелени предлажу бавило би се стварањем услова за развој зелене економије, која има потенцијала да обезбеди и до 50.000 нових радних места, регионални и рурални развој, и шансе за мала и иновативна предузећа која су одржива.

 
Преговарачко поглавље 27 које се односи на екологију садржи преко 700 прописа и представља трећину законодавства ЕУ са којим морамо да се ускладимо, али представља и 10.5 милијарди евра које се морају правилно инвестирати.  Поставља се питање како ће се заједнички управљати заштитом животне средине и пољопривредом, која је такође од огромне важности за Србију и Европу. Обе области захтевају одговоран и ефикасан приступ, који једино можемо обезбедити посебним министарствима.

 

 

images

556027-hrastОзнаке: , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)