Градска општина Oбреновац не жели ГМО на својој територији

Време: фебруар 2014.
Место: Обреновац

Скупштина градске општине Обреновац, на седници одржаној 25.02.2014. усвојила је Декларацију „ГРАДСКА ОПШТИНА ОБРЕНОВАЦ НЕ ЖЕЛИ ГМО НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ“. Одборницима се обратила Борка Павловић, одборница Зелених Србије у скупштини ГО Обреновац. Она је истакла чињеницу да је Србија увек била пољопривредна земља и да је пољопривредна производња темељ наше економије. И у блиској прошлости свака општина је имала Пољопривредно добро које је у свом саставу имало кланицу, млекару, пекару, силосе,…Данас увозимо чак и јабуке.

2009 године је домет Закон о забрани ГМО који је рестриктиван, али не постоје подзаконска акта и практично се не примењује. У последнје време све су чешћи покушаји промене тог закона који представљају велику и реалну претњу којом се свима нама ускраћује право да се здраво хранимо, право да знамо шта једемо и право да имамо производњу хране какву ми желимо. Ми желимо да и даље имамо наше аутохотне сорте и расе, да сачувамо наше светски познате произвођаче семена и садница и да поново извозимо нашу храну и јачамо нашу економију.

Не постоји ни један једини разлог за прихватање ГМО производа. Гледајући на више година та производња није јефтинија, количина производа није већа, ни приход није већи. Насупрот томе произвођачи потписују јако неповољне уговоре, користе тоталне хербициде чије је време разлагања 10 година, јављају се супер корови па се количина хербицида сваке године повећава, а цена органске и конвенционалне хране сваке године расте у односу на ГМО храну. Треба нагласити несагледиве последице по здравље људи (аутоимуне болести, тумори, стерилитет) и велику штету која се односи на друге биљне и животињске врсте.

Овом декларацијом наша општина се придружује великом броју општина, региона и држава које су своју територију прогласиле територијом без ГМО организама.

Декларацију „ГРАДСКА ОПШТИНА ОБРЕНОВАЦ НЕ ЖЕЛИ ГМО НА СВОЈОЈ ТЕРИТОРИЈИ“ су подржали сви присутни одборници и одборнице, на чему им се захваљујемо.Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)