Вода је људско право a у Србији луксуз

Зрењанински покрет политичке странке Зелени Србије жели да укаже јавности Зрењанина, али и целокупне Србије на неодговорност политике зрењанинске власти, чиме се у опасност доводи здравље свих грађана овог града. Због своје функционалне дезоријентисаности и недовољног стручног капацитета, позиција је показала да није у стању да обезбеди основни животни ресурс и основно људско право, а то је вода. Као и за садашње, тако и за све досадашње власти града Зрењанина ово дуго нерешив проблем, а жртве су увек грађани. Проблем пијаће воде Зрењанина јавио се још пре око две деценије, али је тек пре деценију, зрењанинска градска вода проглашена неисправном за пиће. Све то време на власти су се смењивале различите партије и коалиције и све су чврсто обећавале решење и изградњу фабрике воде за време њиховог мандата.

Да се подсетимо. Покрајинска санитарна инспекција је 16. јануара 2004. године забранила коришћење воде за пиће и припремање хране из зрењанинског водовода због вишеструко повећане концентрације ОТРОВНОГ арсена и значајно повећаних концентрација гвожђа и мангана. Тадашња мерења показала су да се арсен у зрењанинском водоводу налази у десет пута већој количини него што је прописано европским нормама. У неколико наврата најављени су и “извођачи”, по повољним ценама изградње, али се све завршавало по већ виђеном сценарију. У протеклом периоду испробано је више од 10 пилот постројења, чак је и посебно јавно предузеће “Фабрика воде у оснивању” постојало у једном временском периоду.

Тренутна градска власт, као и све претходне, обећала је решења проблема здравог водоснабдевања по хитном поступку, а сада, на почетку 2014. године, најављује се да фабрика воде ипак неће бити грађена. Званичан разлог је за скоро 65 милиона евра виша цена од првобитно договорене и објављене. Такође, према садашњим властима, постоји и законодавни порблем, јер домаћи стандарди нису усаглашени са европским стандардима.
Све време зрењанинцима је обећавано решавање проблема водоснабдевање пијаћом водом, све време су дефиловали разни “извођачи радова”, све време зрењанинци, кроз градски буџет плаћају допуне пројеката изградње фабрике воде и којекакве пилот пројекте, све време плаћају рачуне за воду, без назнаке да није за пиће, а све време у скупштинској сали седе углавном исти они који их годинама замајавају.

Након свега остају питања Зелених Србије за садашњу позицију локалне самоуправе:

Ако се у партијама знало да нису вољни, или нису способни за решавања проблема пијаће воде у Зрењанину, зашто је грађанима обећавано решавање тог проблема? Зашто су та обећања свака три месеца подизана на ниво тензије, све у циљу пропаганде и сакривања неспособности, недовољних стручних капацитета, лоше међупартијске комуникације у позицији и лажног консезуса позиције? Зашто је сакривана несарадња и дисконтинуитет са надлежним институцијама државе и са Владом Републике Србије по овом питању? Сваким даном одуговлачења, или задржавања неспособних и нестручних на позицијама одлучивања о води за пиће увећава се ризик по здравље становништва и додатно завлачи рука у њихов, већ готово празан новчаник. Зелени Србије наглашавају да је вода основни ресурс за живот грађана и њихово основно ЉУДСКО ПРАВО и то мора бити најважнији задатак свих нивоа власти у Србији.Ознаке: , , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)