Проблем који тиња у Лазаревцу

Политичка странка Зелени Србије Покрет за Лазаревац жели да скрене пажњу јавности и надлежних институција, а посебно Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине на еколошки проблем који постоји већ неколико година, а како време пролази постаје све већи. Наиме у насељу Рудовци код Лазаревца, на простору  некадашњег рудника глине већ две до три године постоји жариште у коме долази до непотпуног сагоревања угља. Пожар захвата површину од око 40 до 50 метара у пречнику и лагано напредује. Дим који се шири са тог простора, у зависности од правца дувања ветра угрожава насеља Рудовци али и Мали Црњени, Пркосава, Барошевац и Даросава. Приликом процеса непотпуног сагоревања у ваздух се емитује угљен-диоксид али и угљен-моноксид који угрожавају здравље људи, пољопривреду и животну средину.

Осим тога постоји и могућност ширења пожара на околну шуму која се налази у непосредниј близини. Иако су у неколико наврата предузете мере гашења пожара водом, то није било довољно да се овај проблем реши.

Зелени Србије упозоравају на еколошки и сигурносни ризик услед напредовања пожара на површину где се налази још угља, ширења на околну шуму и угрожавања насеља у непосредној близини напуштеног рудника.

Сматрамо да је неопходно да институције чија је надлежност заштита и унапређење животне средине, од локалног до републичког нивоа у Србији, на стручан начин приступе решавају проблема који траје годинама. Не смемо дозволити да се еколошка катастрофа догоди да би тек онда реаговали! Зелени Србије апелују на надлежне органе да хитно изврше неопходне активности на угроженом подручју, и предузму адекватне мере техничке и биолошке рекултивације земљишта, како би се овај проблем дугорочно решио.Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)