Зелени Србије: Реаговање на изјаву првог Потпредседника Владе о ГМО

Изјава да се у Србију увози ГМО месо првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића на седници Скупштине Србије приликом одговора на посланичка питања (четвртак 26.12.2013) је неодговорна, и прави пример безобзирности и цинизма појединаца на власти. Овакав манир све више постаје правило у новијој политичкој пракси и политичком говору. Први потпредседник може да има лично мишљење о ГМО, али Закон мора да спроводи, као неко ко је од грађана изабран у врх извршне власти. Уместо да обезбеђује ангажман инспекција и јавне контроле квалитета хране на ГМО, он се залаже за увоз ГМ сојине сачме.

Први потпредседник зна да се увози месо животиња храњених са генетски модификованом сачмом и не чини ништа. Зашто се ти људи не ухапсе и процесуирају? Овакво понашање заменика Премијера ставља га у ред неодговорних креатора режима личне власти који грађанима Србије могу да нанесу теже штете већих размера.

Дозвољавање увоза и промета ГМО и производа од ГМО није у складу са вољом грађана и грађанки Србије који су у претходне три године борбе Зелених Србије за Србију без ГМО безрезервно подржали све акције. Такође није ни у складу са вољом локалних власти сада већ 97 локалних самоуправа у Србији који су прогласили своје територије за територије без ГМО.

Зелени Србије захтевају да се истраже све тврдње појединаца који су у претходном периоду изнели информације о увозу и коришћењу ГМО и производа од ГМО у Србији.Ознаке:
Share
Коментари
  • Veselina 15.02.2014 / 13:21

    Da nam poznavacio prvo srpskog jezika , a onda engleskog prevedu sve direktive EU u vezi GMO, kao i ostalo iz poljoprivrede. Mi nemamo sistem kontrole u bezbednosti hrane i naša zakonska dokumenta nisu ni međusobno usklađena, a ni sa EU , a ni sa međunarodnim ( nemamo instituciju sledljivosti ) za bezbednost hrane. Kao što i FVO ( inspekcija EU komisije ) mora p onekoliko puta da šalje opomenu za obavezujuće odgovore od autoriteta, kako se to stoji u međunarodnoj nomenklaturi.

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)