Ужице – еколошка парадигма Србије

Загађење у Ужицу није елементарна непогода

 

Поводом загађења хидроакумулације Врутци, са које се Ужице снабдева водом, Зелени Србије желе да скрену пажњу јавности на неколико чињеница. Прво, ова појава се не може сматрати природним феноменом, нити елементарном непогодом, како се представља већ је последица небриге и неодговорности, као и слабе еколошке контроле.  Једини узрок цветања алги врсте Планктотхриx рубесценс у овој количини може бити неравнотежа екосистема језера, изазвана загађењем органског порекла у већим количинама. 

Закључак  је да еколошка, водопривредна, комунална и здравствена инспекција нису радиле свој посао. Надлежне службе хитно морају истражити шта је извор загађења (нитрати, нитрити, фосфати…) и даље загађивање хитно зауставити. Само на тај начин би се поново успоставила еколошки прихватљива равнотежа, а учешће алги у води вратило на прихватљив ниво, и за водоснабдевање и за здравље наших грађана.

Апелујемо на све нивое власти у Србији – и на републички и локални – да под хитно одпочну рад на успостављању система еколошке контроле и превенције, а не да се инциденти скривају и јавност обмањује.

Еколошка истина је први корак до решења, а загадјење воде у Србији је један од највећих еколошких проблема. У области заштите вода Србија још увек није донела квалитетну и примењиву  законску регулативу, што самим тим елиминише и неопходну инфраструктуру. Заштите животне средине јесте најскупља област, али је и најважнија за решавање, јер има далекосежне импликације на здравље становништва. Ако не отпочнемо решавање тих проблема, нећемо испунити услове из преговарачког поглавља 27, које се односи на заштиту животне средине. У овом стању, нисмо одговрни ни својим грађанима и грађанкама нити смо спремни за Европску Унију.Share
Коментари
  • Ратко 07.01.2014 / 12:08

    Ево, освануо Божић, а надлежни се коначно осмелили да дају саопштење да је ипак у питању органско загађење. Свако ко се иоле разуме у хемизам и биологију вода одмах је знао о чему је реч, само су надлежне службе тврдиле да је у питању да је то природни феномен.
    Морам да се сложим са надлежнима, али само по питању РЕАКЦИЈЕ ПРИРОДЕ, али за све остало крив је човек! Надлежни су то морали да знају, али као што то у Србији скоро увек бива, одговор је звучао као да потиче из доба социјалистичког самоуправљања:
    “Објективне тешкоће и субјективне слабости”
    Крајње је време да субјекти добију и име, али и да буду примерно санкционисани!

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)