Зелени Србије предали Декларацију за Војводину без ГМО

Зелени Србије су данас предали Декларацију о нетолеранцији на ГМО на територији Аутономне покрајине Војводине са скоро 20.000 потписа грађана. Такође су затражили од Скупштине АП Војводине да упути иницијативу Народној скупштини Републике Србије за мораторијум на производњу, увоз и промет ГМО на територији читаве Србије.

Сматрамо да постоје оправдане, као и недовољно познате дугорочне штетне здравствене последице по здравље људи, као и већ уочене штетне последице по животну средину и биодиверзитет. Такође сматрамо да постоји велика вероватноћа штетних последица по укупну економију државе, исказана потпуно извесном увозничком зависношћу пољопривреде од семенске робе, односно оне робе коју Србија тренутно извози у преко 30 држава света и тако остварује зараду. Сматрамо да не постоји ни један ваљан разлог збох кога би био дозвољен увоз, промет и узгој генетички модификованих култура, као ни производа од њих.

Дозвољавање ГМО није услов за даље интеграционе процесе које Републику Србију чекају, јер од свих чланица Светске трговинске организације (СТО) само 40 је ратификовало поглавље о ГМО. Придруживање и пуноправно чланство у Европској Унији (ЕУ), којој Србија тежи такође није условљено “повлачењем испред надирања ГМО”, јер су поједине државе, чланице ЕУ у потпуности забраниле ГМО на својој територији.

Грађани су масовно подржали све акције Зелених Србије усмерене на опредељење Србије за природну и контролисану производњу и промет хране. Додатни легитимитет нашем залагању даје и 80 локалних самоуправа у Србији које су усвојиле различите Декларације и прогласиле своје територије за зоне без ГМО. Апелујемо на све представнике народа у најважнијем законодавном телу да уваже вољу грађана и усвоје Декларацију за Србију без ГМО  и на тај начин заштите пољопривреду, економију и  друштво у целини.Ознаке: ,
Share
Коментари
 • Miki 22.10.2013 / 06:36

  BRAVO ZELENI, NAROD JE UZ VAS !

 • jovica a. 23.10.2013 / 08:43

  samo napred

 • Zoran 23.10.2013 / 19:20

  Svaka cast Zeleni !

 • Ratko 28.10.2013 / 08:04

  Čestitke za ovu akciju. Zeleni su pokazali punu političku zrelost i odgovornost prema građanima Srbije. Samo nastavite i to nesmanjenim tempom!

 • Persa 04.05.2014 / 07:36

  Bravo Zeleni,Svi pametni ljudi su uz vas.Pitamo se samo kako da i nasi politicari pocnu da razmisljaju o zdravlju ovog naroda…..

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)