Зелена солидарност на локалном нивоу

Време: октобар, 2013.
Место: Беч, Аустрија

По девети пут од 2005. године одржан је у Бечу „Округли сто локалних одборника Зелених странака Централне и Југоисточне Европе“. Током три дана разговарало се о томе како се зелене идеје – еколошке, али и идеје љуских права, социјалне правде, зелене економије итд, могу најбоље заступати и остваривати на локалном нивоу. Зелене Србије су на скупу представљале одборница Зелених у Обреновцу Борка Павловић и чланица Извршног одбора Жаклина Живковић.

Првог дана конференције тема је била економија у светлу економске кризе, а наорчито органска производња хране и  пољопривреда у градским условима. Имали смо прилику да видимо презентације из Беча, Будимпеште и Загреба а представљена је и ситуација у Београду. Грађани се организују у баштенске колоније и баве се урбаном пољопривредом првенствено као начином преживаљавања а као главни проблеми идентификовани су недостатак подршке надлежних и регулација.

У ком правцу иде локална политика Зелених на Балкану, како развити облике непосредне демократије као одговор на централизацију власти и која је улога Зелених у европским интеграцијама била су нека од питања другог дана конференције. Одборница Зелених Србије из Обреновца Борка Павловић причала је о свом послу у претходних годину дана и представила планове за наредни период. „Простор за деловање у локалној скупштини ограничен је разумевањем других странака и буџетом локалне самоуправе који је у Србији под константним ударом градске и републичке власти. Ја као једна одборница могу да пронађем тај један мали простор између свих тих интереса и да покушам да наметнем политику Зелених.“, рекла је она. Зелена посланица у Европском парламенту и известилац ЕП за Косово Урлике Луначек говорила је о придруживању остатка Европе Унији и истакла: “Европска Унија неће бити комплетна док се све земље Балкана не придруже. Ја сам оптимиста јер видим напредак.”.

Трећег дана смо посетили градску башту у самом центру града, којој се 60 грађана Беча бави органском пољопривредом као начином едукације и одмором од градског живота. Ово искуство је свакако било непроцењиво, и Зелени Србије ће наставити да шире зелене идеје и повезују Србију са остатком Европе.Ознаке: , , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)