Позивамо на одговорност према природним добрима у Србији

Поводом података које је Министар грађевинарства и урбанизма изнео јуче у вези са храстом и Коридорима Србије (у чију позадину не улазимо) Зелени Србије желе да истакну неколико чињеница. Охрабрени смо досадашњим потезима Министра Велимира Илића и подржавамо све кораке које ће резултирати професионализмом и одговорношћу јавних службеника према буџету, као и природним и културним добрима у Србији.

Процене одређених институција и поигравање са цифрама у медијима са циљем дезинформисања јавности је неозбиљно према грађанима Србије. Неспособност и неодговорност пројектаната, урбаниста, локалних самоуправа, завода, института, извођача радова или јавних предузећа се не може прикрити, нити оправдати постојањем једног храстом. Можемо само да претпоставимо колико је “храстова”, тј. природних, културних, историјских и религијских добара страдало или ће страдати беспотребно?

Колико је новца узалуд потрошено, само зато што неко није радио свој посао, или није умео да га ради?!

Све досадашње намере Зелених Србије нису биле “политикантске”, нити су усмерене против појединца или политичке странке, како су неки желели то да представе. Зелени Србије су у одбрани храста били са грађанима, док су све остале и коалиционе и некоалиционе партије ћутале. Наше намере су биле у складу са стандардима одрживог развоја – градње аутопута и све неопходне инфраструктуре за нормалан живот наших грађана, али и очувања природних и културних добара Србије. Више од свега, залажемо се за уређену земљу у којој ће се поштовати закон и стандарди, природа и здравље људи.

Надамо се да ће сви актери из овог проблема извући поуке, а не тражити изговоре, како је то до сада био манир. „Случај храст“ је требало да послужи да нам се оваква бахатост и немарност у систему планирања и изградње инфраструктуре никада не понови!Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)