Зелени Србије питају: Када је министар Гламочић говорио истину?

Зелени Србије желе да укажу на рад садашњег министра пољопривреде др Драгана Гламочића на тему “ГЕНЕТИЧКИ МОДИФИКОВАНЕ БИЉКЕ У ИСХРАНИ ЖИВОТИЊА – ДА ИЛИ НЕ?”.  Рад је објављен 2006. у научном часопису за пољопривреду и у њему се недвосмислено исказује забринутост због недовољно испитаних ефеката генетски модификоване хране на здравље животиња и људи. Такође, он указује на потребу увођења мораторијума на ГМО у исхрани.

Како се у раду истиче: “Генетски модификовани усеви не пружају користи фармерима нити корисницима. Уместо тога, утврђени су многи проблеми, као што су повећана употреба хербицида, неједнаке перформансе и лоша економска добит за фармере. Поред тога, јачање корпоративног монопола на храни, има за последицу осиромашење породичних фарми широм света и спречавање важних промена у правцу самоодрживе пољопривреде, која једино може гарантовати добијање здравствено безбедне хране и здравља људи широм света.”

Овај цитат је најиндикативнији: „За ширу примену генетски модификованих биљака у исхрани домаћих животиња, неопходна су далеко опсежнија фундаментална истраживања, која ће представљати гаранцију и заштиту здравља домаћих животиња и људи, као и развој самоодрживе пољопривреде и очување природног биодиверзитета на овој планети. Дотле је неминовно завести мораторијум на сва истраживања везана за генетски инжињеринг и даљу примену овако модификованих биљака и организама у исхрани домаћих животиња.”

Питамо Министра Гламочића како је могуће да један научник тако драстично промени свој став? Када је доказана безбедност ГМО и када је ГМ храна престала да представља економски и социјални ризик за наше фармере? У светлу нових информација, потврђује се као оправдан наш захтев за смену министра Гламочића.

Зелени Србије истичу да се сваким даном у последњих годину дана ставови странака на власти се драстично мењању у односу на оне које су заступали у предизборној кампањи. Тиме се губи легитимитет који су добили од грађана и грађанки Србије на изборима.

Зелени Србије ће наставити своју борбу за Србију без ГМО.

Рад у целости можете пронаћи на следећем линку: Савремена пољопривреда

 

 Ознаке: , ,
Share
Коментари
  • Nenad 20.10.2013 / 15:25

    Jedno je sigurno. Ministar Glamočić zna da je GMO genocidna i ekocidna tvorevina.

  • bILJANA 20.10.2013 / 17:50

    NE ZNA ON ZA NISTA OSIM ZA NOVAC???

  • Miki 23.10.2013 / 08:27

    Dok je mislio kao naucnik !

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)