Зелени Србије: Још увек не знамо шта удишемо

Како јављају грађани и надлежне институције, у среду је Петрохемија у Панчеву због квара испустила одређену количину хлора у ваздух. Као последица тог инцидента грађани су се током читавог дана уплашени за здравље скривали у својим домовима. Оно што нас није изненадило, јер на то већ дуже време указујемо, јесте чињеница да немамо начин да сазнамо која је количина хлора у питању и да ли је здравље грађана било угрожено  јер се тренутно то у Панчеву не мери.

Мониторинг систем загађења ваздуха у Панчеву али и у другим градовима у Србији је угрожен. У марту ове године политичка странка Зелени Србије је протествовала због одлуке Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине да обустави финансирање мобилних мониторинг станица које су донација Европске Уније. Надлежне службе у граду нису могле да прецизирају колика је концентрација хлора била током јутра, јер градски мониторинг не мери хлор. Концентрацију хлора у ваздуху мери Завод за јавно здравље управо помоћу мобилних мониторинг станица, али Панчево још увек није добио уговор из Завода да би коначно могао да користи и ово средство. Због свега овога, морамо да верујемо на реч Петрохемији која тврди да је концентрација хлора била у границама дозвољеног. Да ли је у озбиљним државама дозвољено да загађивач сам себе контролише?

Зелени Србије желе да истакну да није прихватљиво оставити градове са високим ризиком као што је Панчево без квалитетног и правовременог система за реаговање на еколошке акциденте, јер се на тај начин угрожава животна средина и здравље грађана. Без максималне иниституционалне подршке од стране Министарства, довољног броја инспектора на терену и квалитетних мониторинг станица са свом потребном опремом не можемо говорити о професионалном систему контроле.Ознаке:
Share
Коментари
  • Pančevka 26.09.2013 / 14:05

    Konačno da neko digne glas u ime nas Pančevaca! Ali bojim se da to nije dovoljno! Niko ne snosi odgovornost za svoj (ne)rad, evo već danas kao da se ništa nije desilo. Svi ignorišu činjenicu da je juče moglo nešto mnogo mnogo gore da se desi. Inspekcija ne radi svoj posao kako treba ili možda i nema sa čim. Dokle više da Pančevci budu žrtve neodgovorne ekološke politike?!

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)