Несавесно одлагање медицинског отпада угрожава здравље и околину

Зелени Србије желе да укажу на неодрживу и катрастрофалну ситуацију у погледу очувања животне средине и угрожавања здравља грађана и грађанки Србије које је проузроковано неадекватним збрињавањем опасног медицинског инфективног отпада.

На територији Србије постоје здравствене установе које третирају медицински инфективни отпад у својим апаратима (аутоклавима и дробилицама). На основу информација са терена и пријава забринутих грађана утврдили смо да здравствене установе немају потребну опрему или она није у функцији па се отпад не третира онако како закон налаже. Такође излазни продукт третмана отпада мора се коначно збринути на депонији под специјалним условима, а то се не ради, већ се отпад одлаже у стању које је мимо сваких правила и закона. Имамо пример града Панчева који тренутно нема депонију већ сметлиште које је близу реке Тамиш, и са првим већим водостајем долази до изливања реке и до озбиљног угрожавања животне средине, па се на околним парцелама могу пронаћи игле, крвави завоји и други опасни материјали.

Ковин свој опасан инфективни отпад делимично и збрињава као и Панчевачка болница, а део шаље у Белу Цркву где се спаљује у за то непредвиђени уређај и без сагласности и дозволе надлежног министарства Републике Србије. Велики је број оваквих примера широм Србије.

Постоји решење за поменути проблем загађења животне средине, али због бахатости и неодговорности појединаца који овај проблем треба да реше ситуација је сваким даном све гора тако да се очекује избијање неког еколошког инцидента, као што смо имали случај да је опасни отпад пронађен иза Централне апотеке у Зрењанину. Због свега горе наведеног и због алармантне ситуације на самом терену захтевамо детаљну контролу свих већих градова који су највећи генератори ове врсте отпада, као и дугорочну стратегију решавања ових проблема од велике важности за здравље и околину.Ознаке: , ,
Share
Коментари
  • niko 09.09.2013 / 17:21

    šta ste poduzeli povodom toga osim upozoravanja, jeste li podnijeli prijavu, pokrenuli istragu ili smatrate da ste dovoljno uradili time što ste objavili ovo na netu

  • Pancevac 10.09.2013 / 06:14

    Sve što ste naveli za medicinski otpad su neproverene i netačne informacije, koje su nažalost isto tako neprovereno preuzete u ostalim medijima. Opasan medicinski otpad se tretira organizovano pod kontrolom države na isti način na teritoriji cele Srbije.

  • Pančevka 23.09.2013 / 05:42

    Bravo Zeleni! U Pančevu se ipak potvrdilo da se opasni medicinski otpad ne tretira onako kako zakon predvidja i inspektori zaštite životne sredine su utvrdili da niti drobilica radi poslednjih 18 meseci niti je ispravan jedan od dva autoklava, što samo potvrdjuje da država nije radila svoj posao i nije kontrolisala kako se na terenu zapravo radi. Ipak ste vi Zeleni uradili pravu stvar ukazujući na ove propuste!

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)