Мир нема алтернативу

 

Ратови, историјски посматрано, увек су доносили само смрт, разарање и патњу, а никад проспертет и нови или бољи живот. Сваки рат, било да је грађански, међунационални, регионални или светски, за циљ је имао остваривање тежњи за богатством и моћи мале групе људи или појединаца, а никако добробит обичног човека.
Зелени Србије, као странка окренута ненасилној борби за бољитак обичног човека никада неће моћи ни да оправда, а камоли да подржи било какву употребу оружане војне силе, па макар она декларативно била исказана као „увођење мира“, или „успостављање демократског поретка“. Демократски принципи на којима се темељи политика Зелених партија широм света упућује нас да се боримо за преговарачке процесе било где у свету, где постоји стање конфликта унутар држава, или између њих. Смањење буџета за војну технологију широм света значило би повећање буџета за намене које су од кључне важности за будућност наше планете и живота на њој. Европска Унија у том погледу може да има кључни утицај, и зато охрабрује одбијање представничких тела Велике Британије и Немачке да се укључе у најновију “мировну интервенцију” у Сирији.
Осим људских живота и здравља људи, као и огромне материјалне штете коју оружани сукоби имају као последицу, истичемо да је рат и највећи екоцид јер је обнављање природних режима животне средине процес који траје дуже од љуског века, а неке еколошке ране никад не зацељују. Преговарачки процес, ма колико дуго трајао бољи је од једног јединог “колатералног” живота изгубљеног у рату.

preuzeto sa: morguefile.com

preuzeto sa: morguefile.comОзнаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)