Инсистирамо да Влада РС одржи обећање да се храст сачува

Поводом одговора Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине на посланичко питање народног посланика Ивана Карића, Зелени Србије желе да укажу на неколико чињеница. По Просторном плану „Подручја посебне намене инфраструктурног коридора Београд – Јужни Јадран, деоница Београд – Пожега који је Влада Републике Србије објавила у Службеном гласнику 20. априла 2006. године, простор споменика културе од великог значаја „Савинац“ је заштићен. Храст се налази на овом простору и као такав је морао бити заштићен.

Јасно нам је зашто ова, до сада изразито антиеколошка, влада не види да храст који постоји већ 600 година треба и мора бити заштићено природно добро. Све што је урађено у протеклих годину дана у области заштите животне средине није било у складу са европским и еколошким стандардима. Оно што нам није јасно је зашто је национална институција као што је Завод за заштиту природних добара дозволила да се храст не заштити на време. Стандарди не смеју да се снижавају када су у питању велики инфраструктурни пројекти. То је пропуст који је недопустив у једној уређеној држави која тежи да буде пуноправна чланица ЕУ.

Подсећамо да је и Европска зелена партија подржала захтев да се храст спаси и да је посебно истакнуто да „структурни развој никада не сме ићи на штету животне средине и културног наслеђа.” Како су они у свом саопштењу написали, “то је кратковид став”. Тражимо да Влада РС одржи обећање које је министар Илић дао и сачува храст. Политичка странка Зелени Србије ће наставити борбу да се он сачува, као и да се у Србију коначно уведу европске и цивилизацијске вредности и одговорност.

Ово саопштење можете пронаћи у следећим медијима:
Новости: www.novosti.rs
Тањуг: www.tanjug.rsОзнаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)