Грађани не желе да једу индуковано мутиране организме (ГМО)

Зелени Србије изражавају своју забринутост поводом конференције за штампу коју је председник Националног аграрног савета Захарије Трнавчевић заједно са др Радомиром Стојшином, запосленим у мултинационалној компанији Монсанто организовао у просторијама Богате Србије на тему генетички модификованих организама. Национални аграрни савет има надлежност да анализира стање у пољопривреди, пољопривредној производњи и на тржисту пољопривредних производа и припреми мере за унапређење пољопривреде Србије, и као такав мора да поштује закон. У Србији су ГМО забрањени законом од 2009. године. Питамо се да ли је став госп. Трнавчевића званични став Националног аграрног савета?

Зелени се залажу за одрживи систем производње хране широм ЕУ. Потребан нам је критички став  према новим технологијама заснован на аргументима. Упркос јаком притиску од стране великих мултинационалних компанија као што је Монсанто, изазов који је пред нама је развијање природних алтернатива и иновација које су дугорочно одрживе, са приоритетом на јавном здрављу и сигурности животне средине. Такође забрињава тенденција укрупњавања и монополизације земље и извора воде, чиме они постају све недоступнији грађанима. Време кризе није изговор за снижавање стандарда. Србија има економски интерес да  буде земља без ГМО јер је то гаранција квалитета за 500 милиона грађана ЕУ који не желе да једу индуковано мутиране производе. Ако ово дозволимо, угрожавамо економију али и основна начела  одрживог развоја, заштите животне средине и здравља.

Све више званичника ЕУ тражи независну процену ризика генетички модификованих организама, а све више локалних самоуправа, региона и целих држава у ЕУ је прогласило своје територије за зоне забране за ГМО (ГМО фрее зоне). Европска зелена партија се отворено залаже за мораторијум на ГМО на нивоу целе Европске Уније. У Србији је до сада 80 општина усвојило Декларацију за територије без ГМО и тај тренд се наставља, и тиме се јасно изјашњавамо за контролисану, природну и органску производњу.Ознаке:
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)