„Зелени” траже катастар зелених површина

1 konferencija za novinare Zelenih Pancevo, 18. jun 2013   Violeta Jovanov Peštanac, poverenik Zelenih u Pančevu i Saša Arsić, dosadašnji potpredsednik Odbora u Pančevu„Зелени Србије – Покрет у Панчеву” апелују на надлежне да се што пре направи катастар зелених површина у нашем граду како би се знало колико их има, колико дечјих игралишта, клупа, паркова, јер су, према њиховим речима, ти подаци сада непрецизни.

„Садити дрвеће, а не сећи га ради још више асфалта”, порука је „Зелених Србије – Покрета у Панчеву”. Све веће површине под асфалтом доприносе повећању средње дневне температуре и загађењу ваздуха, а приликом реконструкције било које улице требало би управо то имати у виду и предвидети садњу зеленила, рекла је на конференцији за новинаре повереница „Зелених Србије – Покрета у Панчеву” Виолета Јованов-Пештанац. Према њеним речима, с обзиром на то да Војводина има шест одсто површине под дрвећем, спада у регије Европе с најмање шума, јер је 14 одсто Европе пошумљено. Панчево је и у нашим оквирима пример лоше праксе са свега око 2 одсто пошумљености, додала је Јованов-Пештанац.

– У Србији градови просечно имају 30 одсто зелених површина, а у Панчеву тај проценат је између 19 и 20. Сведоци смо да је због изградње паркинга у Улици Лава Толстоја посечено више десетина стабала, а јављају нам се и грађани из других улица у том насељу и с Котежа у страху да ће мале оазе зеленила и у њиховом окружењу бити уништене како би били изграђени паркинзи – објаснила је Јованов-Пештанац.

На све мање дрвећа на територији Панчева утиче и крађа, навела је Виолета Јованов-Пештанац. Она је подсетила да је последњих дана уништен велики део шуме у Долову, старе више од 50 година. Полиција јесте ухапсила двојицу осумњичених, али је велика штета већ причињена, истакла је Јованов-Пештанац.

– У граду као што је Панчево у коме је животна средина веома угрожена, потребно је свако постојеће дрво и нема разумног објашњења за уништавање зеленила. Пре сваке одлуке о сечи стабала, требало би добро проценити разлоге за и против, јер је за раст новозасађеног дрвета на месту претходно посеченог потребно више од двадесет година – образложила је Јованов-Пештанац.

Активисти „Зелених Панчева” са члановима „Зелених” из осталих градова и општина у Србији учествовали су у протесту организованом 7. јула, код храста у Савинцу.

– Уверили смо се да је могуће сачувати храст на постојећој локацији с малим одступањем ауто-пута од предвиђене трасе. Изгледа да је за ово мало одступање потребно много слуха и много добре воље надлежних. Не желимо да таквог слуха и добре воље не буде у Панчеву, када је реч о зеленилу у нашем граду – напоменула је Јованов-Пештанац.

Из „Зелених Србије” подсећају да су за њих једнако важни и екологија и економија. Они желе ауто-пут, паркинге и фабрике, али више од тога желе уређену земљу у којој ће се поштовати закон, природа и људи.

 

Преузето са   www.rtvpancevo.rsОзнаке: , ,
Share
Коментари
  • lidija 06.08.2013 / 06:06

    Bravo za Zelene u Pančevu! Drago mi je da se ovaj Pokret aktivirao! Gradu kao što je Pančevo potrebni su Zeleni i da neko govori u ime građana o svim nedaćama koje su nas zadesile po pitanju životne sredine! Samo napred!

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)