Европска зелена партија реагује на најаву уклањања храста старог 600 година

Европска Зелена партија (ЕГП) реагује са разочарењем на извештаје да се планира уклањање 600-годишњег храста у селу Савинац, тако да власти могу да изграде аутопут. Констатујући да је рад Зелених Србије на скретању пажње на овај проблем врло важан, генерална секретарка ЕГП Žaklina Cremers (Jacqueline Cremers) каже:

“Чињеница да су планови за овај аутопут сачињен без узимања кључних локалних еколошких околности у обзир је неприхватљива. Овде постоји јасна прилика да се одабере друга траса аутопута, која поштује оба – и вредности локалне еколошке бриге, и обезбеђује инфраструктуру за овај важан пројекат на економски одржив начин.
“Локални грађани не желе да се ово дрво посече. Огроман број људи је већ изразио свој протест због штете коју је пројекат урадио корену дрвета. Неопходно је да надлежни послушају њихово мишљење.

“Структурни развој никада не сме ићи на штету животне средине и културног наслеђа. То је кратковид став. Позивамо власти да поново процене њихов план и изаберу другу трасу за аутопут, који оставља да ово лепо дрво стоји за генерације које долазе. Оно заслужује њихову заштиту.”
Ознаке: ,
Share
Коментари
  • Olivera Kačaravić 11.07.2013 / 07:58

    Nije ovo kraj brige, projektanti umesto da se posrame i dalje brane svoj nakaradni projekat, put ne sme proći tako blizu stabla kako oni planiraju, novi radovi ne smeju da ugrožavaju i dalje drvo , što su oštetili tako je kako je ali sada se mora istrajati u odbrani hrasta od novih loših planova.

  • Mara Vlajkovic 26.06.2015 / 21:51

    Svi da krenemo u odbranu “HRASTA” ŽIVEO HRAST!!!!

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)