Заштита животне средине и здравља грађана су у Србији скупе речи

Поводом јучерашњег реаговања Заштитника грађана на повишене резултате олова у крви деце у Зајачи, Зелени Србије желе да подсете јавност и надлежне да су још почетком марта протествовали због одлуке Министарства енергетике и заштите животне средине због гашења мерних станица загађења ваздуха у Панчеву, Обреновцу, Зајачи, Бору и другим местима широм Србије. Тада смо добили одговор да за мерне станице нема новца али су нас уверавали да гашење неће утицати на квалитет мерења загађења. Подсећамо да је угашен систем у који је ЕУ уложила око 4 милиона евра, који је имао 40 станица широм Србије и важио је за један од најбољих на Балкану.

Данас чујемо од Министарке здравља да не постоји акредитована лабораторија за мерење олова у крви у Србији. Неке од могућих последица олова код деце су оштећење мозга и нервног система, отказивање рада бубрега, успоравање целокупног развоја. Питамо како ће се Влада РС побринути за заштиту животне средине након отварања рудника никла, ако не може да обезбеди подручје на којем се налази затворен рудник олова? Питамо какви су резултати крви деце у другим угроженим градовима?
Желимо да најоштрије осудимо чињеницу да је превенција у Србији постала скупа реч, а да је манир да се лече последице – када је већ касно. Када је живот деце у питању, не постоји цена коју држава не треба да плати. Упозоравали смо на проблеме при гашењу Фонда за заштиту животне средине, апеловали смо да се не гасе мониторинг станице, и били смо у праву.
Сада предлажемо Влади Републике Србије да проблеме животне средине не гура под тепих, него да се приликом очекиване реконструкције Владе оснује посебно Министарство. Најбољи начин решавања нагомиланих проблема у животној средини видимо у оснивању јединственог Министарства природних ресурса и заштите животне средине. На другој страни, како се не би повецао број министарстава, природно и логицно је спојити две индустрије (које израбљују ресурсе) енергетику и рударство у једно министарство.
Тражимо одговорну државу, која ће поштовати Уставом и Законом загарантована права и која ће имати као приоритет своје грађане.Ознаке: , ,
Share