Србија не може у Европску унију без Министарства природних ресурса и заштите животне средине

Већ 40 година се 5. јун обележава као Интернационални дан заштите животне средине. Овај дан ће Зелени обележити низом манифестација широм Србије. Велики део насег ангажовања иде у правцу заштите и очувања природних богатстава, подизања свести о значају заштите животне средине и указивања на начине како се то може што ефикасније остварити.

У Србији има много места за побољшање и Зелени Србије су у претходних годину дана покушали да конструктивно реагују на пропусте у политици животне средине. Били смо против укидања Фонда за заштиту животне средине, јер је то смањило новац које локалне самоуправе добијају за заштиту животне средине. Угашене су станице за працење квалитета и загађења ваздуха у многим општинама, због чега смо протествовали у Панчеву. На протесту испред Института Винча и ЈП „Нуклеарни објекти Србије“ указали смо на низак ниво безбедности овог објекта, а крађа буради из Института потврдила је наше страхове. Борили смо се за очување јавних простора и паркова.

Упозоравали смо на низ еколошких инцидената као што су промена тока Јужне Мораве, на поморе рибе у Александровачком језеру, на Бегеју, Топлици, Јадру, Тиси, Криваји, изливање мазута, нелегалну сечу шуме на планинама у Србији. Дали смо предлоге за побољшање политике управљања отпадом, тражили да се висе уложи у развој обновљивих извора енергије и повећају фид-ин тарифе, смањи порез на пелет. Две године водимо кампању за Србију без ГМО, чији утицај на животну средину и здравље мозе бити погубан.

Заштита животне средине је сложена област и зато јој се мора приступити са пажњом и системски. Испуњење захтева из ове области једна је од кључних тема у преговорима за приступање ЕУ. Поглавље 27 под називом Животна средина обухвата око 700 прописа и чини трећину законодавства ЕУ. Ови прописи важе за најзахтевије и за њих је потребан дужи временски период, велика средства и административни капацитети. Процене су да је потребно 12,5 до 14 милијарди евра да би се достигли стандарди и квалитет зивотне средине какав је у ЕУ.

Зелени Србије предлазу Влади Републике Србије да проблеме животне средине не гура под тепих, него да се приликом оцекиване реконструкције Владе оснује посебно Министарство. Најбољи начин решавања нагомиланих проблема у зивотној средини Зелени Србије виде у оснивању јединственог Министарства природних ресурса и заштите животне средине. На другој страни, како се не би повецао број министарстава, природно и логицно је спојити две индустрије (које израбљују ресурсе) енергетику и рударство у једно министарство. Овакво Министарство смо спремни да подржимо, да све своје знање, искуство и контакте са великим зеленим партијама из Европе ставимо у службу грађана Србије и бржег уласка у Европску унију.Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)