Монсанто одустао од извоза ГМО пшенице у Европу – Зелени Србије у дневном листу “Блиц”

Највећа светска компанија за производњу генетски модификоване хране (ГМО), Монсанто, отказала је налог за извоз ГМО пшенице у Европу, након “Марша против Монсанта” који се одржао у 52 земље.

347664_20130525reuterseduardo-munoznew-yorkdi005094944_f

Монсанто је тако одустао од узгоја ГМО усева у Европи, пошто се суочио с великим отпором на Старом континенту, где све више земаља забрањује употребу његовог ГМО семена, пише Бизнис Инсајдер (Бусинеш Инсидер).

 

Из компаније кажу да је контрапродуктивно да се боре против ветрењача. Ова одлука је донета након протеста који су почели прошле суботе “Маршом против Монсанта”, када су се грађани 400 градова у 52 земље побунили против те фирме и њеног утицаја на владе.

347665_aeba76b0_f

Демонстранти су тражили да се производи који садрже ГМО јасно означе етикетом, тако да грађани сами могу да одлуче хоће ли их куповати. Наравно, схваћено је да ће потрошачи када виде такво упозорење на производу купити неку алтернативу.
После ових протеста из европског огранка Монсанта речено је да они више немају намеру да лобирају за узгој ГМО-а у Европи.

347663_20130525reuterseduardo-munoznew-yorkdi005094731_f

Србија без ГМО

У Србији је, након покретања иницијативе Зелених у фебруару ове године, око 70 општина и градова одлуком локалних парламената проглашено за територије без ГМО.

С друге стране Монсанто и даље покушава да увери све да је ГМО храна сигурна и да је само обележавање јако скупо.
Ово уверавање о безопасности подсећа на ситуацију када је Монсанто уверавао да је његов производ ДДТ безопасан а сада је забрањен широм света, пише Бизнис Инсајдер.

Компаније одустају од ГМО семена

ДДТ, иначе, припада породици индустријских хемикалија названих ПЦБ, које се сада сматрају изузетно отровним.

Највећа Монсантова конкуренција у Европи – Бајер, БАСФ и Сингента, већ су раније одустали од ГМО семена.

 

Текст преузет са – www.blic.rsОзнаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)