Издржао Турке и олује, али не и небригу садашњости

Зелени Србије упозоравају да се планира сеча храста, записа старог више векова и од историјског значаја, у селу Савинац, јер се нашао на путу незаустављивом Коридору 11. Изградња трасе Београд – Прељина биће настављена након уклањања овог дрвета, чија се крошња простире на 4 ара.

Грађевинци пута наводе да је рушење неизбежно, али истичу да су изненађени што током пројектовања није узет у обзир најстарији и највећи запис, када је рушење могло да се избегне.

Коридор 11 такође иде и преко основне школе и историјског комплекса Савинац, а премешта се и корито реке Дичине. Пројектанти сматрају да би се природна добра и историјски комплекс из Другог српског устанка где се налази споменик кнезу Милошу Обреновићу, заштититили уколико би се аутопут изместио неколико стотина метара, али надлежни одбијају да ураде неопходне измене.

Зашто се приликом пројектовања нису узеле у обзир ове чињенице? Поставља се питање докле ћемо више рушити природу, скрнавити историјске заоставштине, нарушавати традицију. Можда је нова логика срушити све што је пустило корење, а „посејати“ никл, ГМО и све што штети нама и нашој деци. Каква нас онда будућност чека?

Позивамо све грађане, институције и организације нашег друштва да заједно са Зеленима Србије стану у одбрану природе, традиције, живота, да се подигнемо против рушења, немара, обезвређивања и да се коначно, поред дрвета загледамо и у шуму.

Остаће нам Шумадија без шуме, народ без историје и живота.

 Ознаке:
Share
Коментари
 • Marko Bubanja 25.06.2013 / 06:19

  Postovani,

  ja sam prvi put cuo za ovu pricu pre par meseci iz novina i tada sam pisao svim mogucim institucijama. Na kraju su mi poslali dopis, obavestenje da do sece hrasta nece doci – pretpostavljam da su me izlagali kako bih prestao da im dosadjujem. Pronacicu tu prepisku koju sam imao sa nadleznima pa cu Vam proslediti, a ponovo cu se i njima obratiti.

  Molim Vas da me obavestite ukoliko budete organizovali neki vid protesta, okupljanja, straze ili neceg slicnog kako bi se ovo staro drvo sacuvalo

  Pozdrav Marko

 • МИРКО МАРИЈА 04.07.2013 / 08:02

  Турци су више водили рачуна о српским знаменитостима од….???

Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)