Зелени Србије: ЖИВОТ НИЈЕ НА ДНЕВНОМ РЕДУ

logo maliНародни посланик и председник Зелених Србије, Иван Карић, поднео је захтев да се на дневном реду данашњег  (08. 05. 2013.) редовног заседања Народне скупштине Републике нађе Декларација Зелених Србије за Србију без генетички модификованих организама (ГМО). Након 3 године борбе за подизање свести о овој теми, након петиције коју је потписало 36.000 грађана, Зелени Србије су 05. фебруара предали Декларацију за Србију без ГМО Народној скупштини. Декларација је у исто време послата на адресе свих градоначелника, председника општина и локалних законодавних тела у Србији Декларације за општине и градове без ГМО.

У овом тренутку имамо 48 општина и градова које су прогласиле своје локалне самоуправе за територије без генетички модификованих организама. Мислили смо да је то добар сигнал посланицима осталих политичких странака да се уједине око овако важног питања и изгласају Декларацију за Србију без ГМО. Нажалост, само је 65 посланика гласало да Декларација дође на дневни ред данашњег заседања.

Држава Србија треба одмах да ојача установе и процедуре неопходне за строгу, потпуну и квалитетну контролу ГМО и производа од ГМО. Садашњи Закон, који иако је формално рестриктиван није разрађен одговарајућим подзаконским актима и правилницима, па се оставља могућност за злоупотребе. Важећи Закон је крајње небезбедан. Процена ризика и користи употребе ГМО мора да укључи све аспекте, на свим нивоима, и док се то не деси Србија мора да се заштити од интереса великих компанија.

Зелени Србије тренутно не виде ни један рационалан и економски оправдан разлог за ГМО. Морамо имати у виду да 50 милиона грађанки и грађана Европске Уније сваког дана тражи еколошки и органски производ.  Зелени Србије сматрају да је будућност домаће пољопривреде у производњи квалитетне, здраве и безбедне хране за сопствено и тржиште ЕУ, а то је могуће само ако је Србија територија без ГМО.

 

Од 240 суверених светских земаља само је 37 њих прихватило услове Светске трговинске организације (СТО) у вези са либерализацијом генетички модификованих организама. Зелени Србије не желе да пристану на кривично дело уцене од стране СТО.

Да ли сме једна „независна земља“ која је зарађивала од производње, продаје и извоза квалитетног семена на то да пристане? Да ли смемо себи да дозволимо да једног дана постанемо зависни од туђег ГМО семена или туђе воље када је храна у питању?

Зелени Србије сматрају да се може очувати домаћа пољопривреда и економија, биодиверзитет и здравље грађана једино усвајањем предложене Декларације ЗА СРБИЈУ БЕЗ ГМО!Ознаке: , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)