ЗЕЛЕНИ СРБИЈЕ У НЕМАЧКОЈ НА ПАРТИЈСКОМ КОНГРЕСУ ЗЕЛЕНИХ

Време: април 2013.
Место: Немачка

Након априлске посете делегације Бундестага Парламенту Републике Србије, коју је предводила председавајућа немачких Зелених Клаудија Рот, Зелени Србије добили су позив да као гости присуствују Конгресу Зелених Немачке, који су по броју бирача трећа политичка партија у тој земљи.

Гост из Србије у Берлину био је Народни посланик и председник Зелених Србије Иван Карић. Он је у одвојеним сусретима имао билатералне разговоре на највишем нивоу – са Клаудијом Рот али и са шефом Европске зелене партије Рајнахрдом Бутикофером, и председницом парламентарне групе Зелених у Бундестагу и бившом министарком за пољопривреду Ренатом Кунаст.

У посети представници Зелених партија разменили су искуства и мишљења о различитим политичким, социјалним и економским темама. У разговорима су доминирали проблеми европских интеграција, нове зелене економије (греен неw деал) и заштите животне средине. Зелени Србије су имали прилику да понове своје ставове у вези са тешком социо-економском ситуацијом, слабим инвестицијама у зелену и обновљиву енергију, рециклажу, проблемима мањина, ЛГБТ популације и медијске ситуације у Србији.

Народни посланик Иван Карић је у име партије Зелени Србије пренео став о подршци Влади Србије у вези са Споразумом из Брисела између Београда и Приштине. Зелени су договорили посебну врсту политичке сарадње између две партије које се односе на подизање капацитета, развој еколошке свести, заједничко привлачење зелених инвестиција и нове зелене производње у Србију.

Зелени Немачке су подржали европске интеграције и европски пут којм је Србија наставила да иде. Са циљем што брже интеграције Зелени Србије имају подршку својих политичких колега за пријем у Европску зелену партију. Током трајања годишњег Савета Европске зелене партије у Мадриду (10-12.5.2013.) на којем ће присуствовати и делегација Зелених Србије, наша партија очекује да добије статус посматрача и постане део треће по величини европске групе у ЕУ Парламенту.Ознаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)