Зелени Србије на Савету Европске зелене партије у Мадриду

Време: мај 2013.
Место: Мадрид, Шпанија

Делегација Зелених Србије присуствовала је пролећном, 18. по реду, Савету Европске зелене партије од 09. до 12. маја у Мадриду. Делегацију су чинили председник Зелених Србије и Народни посланик Иван Карић и менаџерка за комуникације Зелених Србије Жаклина Живковић.

Теме овогодишњег окупљања су биле разноврсне: излазак из економске кризе (Греен неw деал), обновљиви извори енергије, политика рециклаже, климатске промене, пољопривредна политика, контрола квалитета хране и анти ГМО кампања, дигитална агенда, и многе друге. Савет је отворен великом дебатом о незапосленошћу младих и начинима како се млади могу оснажити да се изборе са истом, и ова тема је доминирала током целог догађаја. Сви разговори су резултирали предлозима практичних политика које ће чланови Европске зелене партије покушати да примене у наредом периоду.

Зелени Србије су активно учествовали и представили свој рад на састанцима свих „зелених“ партија са Балкана под именом Балкан нетwорк, на састанцима о развоју „зелене“ производње  и европској борби против ГМО, на састанку о правима ЛГБТ популације – ЛГБТ Нетwорк, а имали смо прилику и да учествујемо и на радном ручку лидера свих зелених партија Европе. Све ово су пратили многобројни билатерални састанци са представницима Зелених из региона – Румуније, Бугарске, Грчке, Словеније, Македоније, из Европе – Немачке, Холандије, Аустрије, Француске, Велике Британије, али и зелених из целог света ( САД, Либија, Глобал Греенс Нетwорк).

Европску зелену партију сада очекује припрема за предизборну кампању и изборе за Европски парламент 2014. године, а Зелени Србије очекују акциони план по чијем ће испуњењу постати чланови кандидати Европске зелене партије, што је корак до добијања пуноправног чланства у овој партији.Ознаке: ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)