Подржавамо грађанске иницијативе против увођења генетички модификоване хране у Србију

Сутра у 17 сати ће се на главним трговима у Београду, Новом Саду и Нишу одржати велики грађански протести против Монсанта, као компаније која је највећи произвођач генетички модификованог семена, али и компаније која највише новца улаже у лобирање за ГМ семе и храну. Протести у Србији ће пратити велике протесте у свим већим градовима широм света, а изазвани су недавним потписивањем Заштитног акта којим је Монсанто постављен у привилегован положај. Овај закон потписао је лично председник САД Барак Обама, а њиме се између осталог ова компанија штити и од процесуирања пред федералним судовима.

Зелени Србије као политичка странка не желе да политизују овај скуп својим формалним присуством али позивају све чланове и симпатизере да се као грађани и грађанке придруже и покажу да су опредељени за природну, органску и контролисану производњу и исхрану. Квалитет и безбедност хране су од највећег значаја за будућност свих нас и зато је важно да се покаже јединство када су ове теме у питању.

Такође, став Зелених Србије је да је држава одговорна за постављање закона и правилника везаних за квалитет производње и безбедност хране, и да је дужна да обезбеди да се ти закони и правилници спроводе, без обзира на интересе било којих приватних лица и компанија, па макар то биле и велике компаније као што су Монсанто. Зато смо тражили да се Декларација за Србију без ГМО стави на дневни ред Народне скупштине и да наша држава недвосмислено покаже да јој је стало до мишљења својих грађана. Србија нема ниједан економски ни социјални интерес за увођење ГМ семена у Србију, а грађани имају велики здравствени интерес да буду опрезни када су у питању генетички модификовани организми и производи од ГМО.Ознаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)