Не требамо ми Морави, Морава је потребна нама!

„Тужна” Јужна Морава

 

Екоцид се у Србији амнестира свакодневно. Нажалост, велике количине смећа, најлонских кеса, флаша, кућних апарата и осталог отпада „украшавају” Јужну Мораву и њене обале, због чега је добила нови епитет „тужна” Морава.

 

Пар година уназад она се суочава и са проблемом експлоатације песка и шљунка. Нелегална и неконтролисана експлоатација се интензивније обавља због велике потребе овог материјала за изградњу Коридора 10 и извоза великих количина шљунка и песка за Косово и Метохију. Локално становништвосе неисцрпно бори иконстантно се обраћа разним институцијама и надлежнима за помоћ, како би заштитили Мораву и зауставили њену даљу деградацију. Надлежни наводе да шљункаре имају забрану за рад и експлоатацију. Ако је тако, зашто онда она још увек није обустављена?!

 

Експлоатација се наставља, акоје су њене последице? Зелени Србије упозоравају да је рељеф овог предела у знатној мери измењен. Јужна Морава је променила ток. Речно корито се изместило, ниво водостаја је опао за десетак метара, бунари пресушили, дрвеће исечено, насипи који штите од поплава су пробијени. Земљиште је девастирано, огромни кратери су претворени у дивље депоније за складиштење различитих врста отпада. Флора и фауна нестаје! Некад богата рибом, данас се у Јужној Морави могу видетипонеки залутали сом и шаран који се хране отпацима са околних депонија.

 

Али, ту није крај. Атари и сеоски путеви су уништени, мостови се затварају, јер се око њихових стубова таложи најквалитетнији песак, иделан за експлоатацију. Пре неколико година срушио се велики бетонски мост у Ратају код Врања, а угрожен је и мост у селу Врбово, у општини Владичин Хан. Због угрожене безбедности и губиткавеза са градом, мештани Врбова и околних села трпе огромну штету, пре свега деца коју овај пут води до школе.

 

Шта раде надлежне службе? Зелени Србије сматрају да је неопходно, у што краћем временском року регулисати радове експлоатације која треба да се одвија у складу са законом, тако да сви који имају намеру да врше експлоатацију, морају имати дозволу за то и да се што пре мора израдити стручни елаборат и извршити рекултивација девастираног подручја.  Наглашавамо, нисмо ми потребни Морави, она је потребна нама!Ознаке:
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)