Зелени Србије – Заштита природних богатстава је наша дужност

Национални дан заштите природе обележава се сваке године 11. априла с циљем да се грађани и грађанке Србије подсете на значај заштите националних природних добара. Овај датум је установило Министарство животне средине, рударства и просторног планирања 2009. године када је донет нови Закон о заштити природе, а тај датум је изабран зато што је 1949. године први пут институционално заштићено једно природно добро – споменик природе Велика и Мала Рипаљка у општини Сокобања.

На основу примењених мера институционалне заштите природе током више од шест деценија, површина заштићених подручја у Србији тренутно износи 522.789 ха, односно 5,92 одсто територије Србије. Предвиђено је да до 2015. године буде заштићено око 10% површине Србије, а да до 2021. године око 12% територије Србије буде под неким видом заштите.

Под заштитом су национални паркови, паркови и резервати природе, станишта, подручја културног и историјског значаја али и дивље и ретке врсте биљака и животиња.  У Уставу Републике Србије се у члану 89. под називом „Чување наслеђа“ каже да је „свако дужан да чува природне реткости и научно, културно и историјско наслеђе, као добра од општег интереса, у складу са законом.”

Нажалост, Зелени Србије не могу бити задовољни односом надлежних институција према природи. Србија је држава којој природних добара не недостаје али је такође држава која не улаже довољно напора ни средстава да та добра сачува. У последњих годину дана имали смо велики број акцидената –  изливање мазута у реку Грочица, помор птица у Тимочкој регији, помор целокупног екосистема у Александровачком језеру, помор рибе у Тиси и Турији, гасе се мониторинг станице за мерење загађености ваздуха, а финансирање опште заштите животне средине је угрожено.

Зелени Србије сматрају да нико нема права да злоупотребљава природу, која није наша, већ нам је позајмљена – да је чувамо за оне који долазе.

 

img_0935Ознаке: , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)