Светски Дан планете Земље обележен широм Србије

Време: Април 2013.
Место: Зелена Србија

 

Сваке године 22. априла се у целом свету обележава Светски Дан планете Земље. Ове године је по 43. пут преко билион људи у 192 државе на неки начин скренуло пажњу својим грађанима на значај очувања екосистема Земље и животне средине људи. Зелени Србије су овај датум обележили широм Србије.

У просторијама Народне скупштине у Краља Милана 14 је данас отворена канцеларија за комуникацију са грађанима Народног посланика и председника политичке странке Зелени Србије Ивана Карића. Канцеларија ће бити отворена сваког дана од 11х до 15х, а грађани Канцеларију могу контактирати и на телефон број: 011/ 30 26 421 или е-маил: посланицка.канцеларија@зеленисрбије.орг и на тај начин дати предлог, сугестију или изнети свој проблем. Отварању Канцеларије присуствовали су представници Амбасаде Краљевине Холандије, Националног демократског института, Хеинрицх Бöлл Фондације, ОЕБС-а, Центра модерних вештина, компанија Греен Тецх и Нутрика, и други.

Омладинска организација Зелени Србије – Покрет за Нови Сад организовала је акцију “Колики је твој еколошки отисак?“.Омладина Зелених је анкетирала грађане о њиховим свакодневним навикама везаних за становање, саобраћај, исхрану као и културу живљења и на основу прикупљених података, помоћу прецизних алгоритама, израчунала њихов “еколошки отисак”. Анкетирано је 463 грађана и на основу обрађених података добијени резултати указују да просечан новосађанин има “еколошки отисак” од 5,24 тона угљендиоксида што је 2,6 пута више од вредности којој тежимо и при којој не нарушавамо екосистем планете Земље. Акцију омладине Зелених је подржао и новосадски самба клуб Самбанса који је својим извођењем на перкусијама допринео стварању фантастичне атмосфере.

Зелени Србије покрет Обреновац, обележили су „Дан планете земље“ акцијом „Дан планете Забран“. Забран је излетничка шума која се налази на само пола сата хода од Обреновца. Акцијом „Дан планете Забран“ чланови Зелених Србије покрет Обреновац су део постојећег дрвеног мобилијара заштитили премазом садолина од даљег пропадања. Том приликом, преко локалне РТВ „МАГ“, која је медијски испратила акцију, упућен је апел свима који посећују Забран, да дају свој допринос тако што ће се према „њему“ и садржајима којима је опремљен односити на домћински начин, чувати и не ломити мобилијар, канте за смеће и не ломити шумско растиње.

Зелени Србије ГО Чачак скренуо је пажњу јавности уличном изложбом од рециклираних материјала. Инсталација коју су на тргу у Чачку поставили Зелени имала је три дела, замену пластичних кеса папирним, затим сакупљање ПВЦ амбалаже, уз одвајање чепова као знак подршке акцији „Чеп за хендикеп“ која је намењена подршци особама са хендикепом и куповини ортопедских помагала, а такође је постављена и изложба слика од рециклираних и природних материјала, уметнице Ане Д. Недељковић.

 

Више о овим акцијама можете пронаћи на следећим линковима:

Зелена Србија

Озон прес

Глас Западне СрбијеОзнаке: , ,
Share
Коментари
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)