О борби против насиља: Злостављане и запостављене

Време: април 2013.
Место: Нови Сад

Зелени Србије, Покрет за Нови Сад, организовали су трибину о борби против насиља над женама “Схвати – Жену треба поштовати”, петог априла у Новом Саду. Учесници су говорили о распрострањености злостављања жена у породичним и партнерским односима и могућим решењима и изазовима у решавању овог проблема.

„Насиље над зенама подразумева стално репродуковање доминантних патријархалних образаца.“, сматра Наталија Гинић, координаторка Бироа за људска права Зелених Србије. „Оно подразумева надмоћ мушкарца над женом и њено константно одржавање у подређеном положају.“, наводи Наталија. Она такође истиче да је овај проблем дуго толерисан у нашем друштву и да је помак направљен, али да још много тога мора да се уради.

Говорници су указали на значај искорењивања узрока насиља, који се према њиховом мишљењу мора тражити у васпитавању омладине и толерисању насиља како у породици, тако и током одрастања. „О овој теми треба пре свега едуковати омладину, јер је у омладини будуцност.“, наводи Урош Кутри, координатор “Буди Мушко” клуба који се бави оснаживањем младих људи као савезника у борби против насиља. „Осим тога, морају се вршити истраживања, како би имали базе података, морају се амандманима побољшавати закони у области насиља и проверавати њихово доследно примењивање, медије обучавати да коректно извештавају о насиљу, санкционисати насилнике и указати јавности на ширину и кобне последице овог проблема.“, истиче Урош.

Божидар Мићић, модератор трибине и учесници дошли су до закључка да се једино заједничким и активним деловањем власти и невладиних организација, које се по мишљењу панелиста једине баве овим проблемом и врше истраживања, кампање и освешћивање људи на прави начин, може искоренити физичко, психичко, сексуално, економско и сви остали облици насиља над женама.Ознаке: , , ,
Share
Додајте ваш коментар Услови коришћења сајта


Ваше име
Ваш емаил (опционо)
Ваш сајт (опционо)